X

Oamenii lui Erdogan se fac scut în jurul celui mai înalt cleric, care l-a criticat dur pe Ataturk, fondatorul Turciei moderne

Preşedinţia turcă a luat apărarea marţi celui mai înalt responsabil religios al ţării, criticat virulent de opoziţie care îl acuză că l-ar fi insultat pe fondatorul Republicii, Mustafa Kemal Ataturk, în cursul unei predici în fosta bazilică Sfânta Sofia, reconvertită în moschee, potrivit AFP și agerpres.

“Nu se pune problema de atingere adusă lui Ataturk în predica liderului nostru în probleme religioase”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin într-un interviu acordat canalului CNN Turk.

Citește și: Hanna a făcut DEZASTRU în Mexic (VIDEO)! Doi oameni au murit și patru sunt dispăruți

“Nu putem admite o insultă la adresa lui Mustafa Kemal Ataturk care ne-a oferit Republica”, a adăugat el.

Ali Erbas, şeful Direcţiei pentru probleme religioase (Diyanet), a condus vineri prima rugăciune musulmană la Sfânta Sofia după reconvertirea acesteia în moschee de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan în 10 iulie.

În cursul predicii sale, el a părut că îl critică pe Ataturk, care a transformat Sfânta Sofia în muzeu în 1934, afirmând că oricine i-ar afecta statutul de mochee ar fi “ars” şi “blestemat”.

Aceste declaraţii au declanşat un val de proteste într-o ţară în care memoria fondatorului Republicii este aproape sacră şi unde orice injurie la adresa lui poate duce la proces. Erbas a dezminţit că l-ar fi vizat pe Ataturk.

Partidul naţionalist Iyi a depus totuşi plângere împotriva lui Erbas.

Citește și: Donald Trump a anunțat numele noului ambasador american în Germania

Potrivit lui Ibrahim Kalin, cuvintele demnitarului îi vizau pe cei care ar îndrăzni “să exploateze Sfânta Sofia în interese personale sau comerciale în viitor” şi nu pe Ataturk.

Edificiu emblematic al Istanbulului construit în secolul al VI-lea, Sfânta Sofia a servit drept bazilică bizantină, iar apoi drept moschee, după cucerirea oraşului de către otomani în 1453, fiind ulterior transformată în muzeul Mustafa Kemal. 

Tags: Ali ErbaşDirecţia turcă pentru afaceri religioase (Diyanet)Ibrahim KalinIstanbulIYImoscheeMustafa Kemal AtatürkRecep Tayyip ErdoganSfânta Sofia
Categorii: Diaspora