X

Oamenii lui Krasnoselski au organizat “protestul” împotriva introducerii taxelor vamale agenților economici transnistreni

Oamenii lui Krasnoselski au organizat “protestul” împotriva introducerii taxelor vamale agenților economici transnistreni

Trei persoane s-au evidențiat prin discursuri și declarații de presă din cei câțiva oameni aduși organizat la punctul ilegal de trecere Chișinău Bender, joi, 11 ianuarie, pentru a protesta față de introducerea taxelor vamale impuse de autoritățile constituționale pentru agenții economici din regiunea transnistreană, după decenii în care au fost scutiți de ele. Pe toți trei îi unește o singură organizație „Forumului popular transnistrean”, entitate condusă de de nimeni altul decât pretinsul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, scrie Zona de Securitate.

Citește și Kremlinul ar vrea să organizeze o operațiune sub steag fals în Transnistria

Deși manifestația s-a vrut a fi un strigăt al societății civile din regiune, profilul persoanelor ce au coordonat acțiunea, trădează conexiunile lor cu administrația de facto a regiunii, demonstrând într-un final că a fost o imitație a inițiativei civice, inexistente în stânga Nistrului, din cauza represiunilor constante ale regimului separatist.

Serghei Șerstiuc este principalul coordonator al „protestului”, care declara într-un comentariu pentru tiraspol-newscă scopul acțiunii este „de a spune că presiunea economică din partea Moldovei în raport cu întreprinderile noastre, lovesc în buzunarele locuitorilor noștri”.

Șerstiuc este șeful Comitetului executiv al „Forumului popular transnistrean”, organizație care se prezintă a fi o mișcare publică supra partinică, condusă de Vadim Krasnoselski. Aceasta reunește mai multe asociații sociale și organizații publice, iar esența activității sale, așa cum reiese din declarația sa de program, este de a consolida și păstra așa numita republică nistreană prin control public al inițiativelor civice. Totodată, programul forumului subliniază și scopul acestuia de „a realiza misiunea istorică a Transnistriei (regiunea transnistreană, n.r) ca avanpost al lumii rusești, aflată la granița intereselor Rusiei Mari”.

Mișcarea este o replică a Frontul Popular al întregii Rusii, entitate inițiată și condusă din 2012 până în prezent de președintele rus, Vladimir Putin, și sancționată de Uniunea Europeană (UE) începând cu februarie 2023.

Oamenii lui Krasnoselski au organizat “protestul” împotriva introducerii taxelor vamale agenților economici transnistreni

Pe paginile sale de socializare, Șerstiuc își etalează participările sale începând cu 2016 la diverse evenimente organizate de fundația „Lumea Rusă”, creată de președintele rus și sponsorizată din bugetul Federației Ruse. Fundația a fost sancționată de UE, Canada, Elveția și Ucraina pentru răspândirea dezinformării și propagandei rusești. Potrivit UE,

fundația a fost folosită ca instrument de influență în țările post-sovietice și a respins legitimitatea Ucrainei ca stat suveran, favorizând unificarea acesteia cu Rusia.

Atât la forumul global „În unitate cu Rusia” din 2016, pe când era Director al filialei din

Tiraspol a Institutului de Antreprenoriat și Drept din Moscova, cât și la Forumul compatrioților „Împreună cu Rusia” din 2018, organizate de fundația „Lumea Rusă”, Serghei Șerstiuc a participat alături de Vadim Krasnoselski. Totodată, întâlnirile cu administrația separatistă de la Tiraspol fac parte din rutina lui Șerstiuc, așa cum poate fi observat din fotografiile publicate de el pe o rețea de socializare.

Înainte de activitatea sa în cadrul „Forumului popular transnistrean”, Serghei Șerstiuc, de profesie geograf, a fost activ implicat în viața politică de regiune. Într-o imagine din 2016, Șerstiuc, în calitate de lider al fostei formațiuni politice din regiune „Partidului Republican Pridnestrovian”, semna un acord de colaborare cu partidul aflat la guvernare în regiune, „Reînnoirea” (Обновление), condus de vicepreședinta pretinsul parlament de la Tiraspol, Galina Antiufeeva. Atunci, în conformitate cu un comunicat de presă emis de partidul „Reînnoirea”, cele două formațiuni politice au încheiat contract de cooperare bazat pe viziuni politice comune și pe similitudini în ceea ce privește principalele dispoziții ale programelor lor.

*„Reînnoirea” este partidul care deține majoritatea absolut în Consiliul Suprem, așa numitul parlament al regiunii, și se poziționează ca formațiune politică care reprezintă interesele cercurilor de afaceri transnistrene, inclusiv ale firmei Sheriff. Totodată, acesta este aliat al partidului de guvernământ din Federația Rusă, Rusia Unită.

Cel de al doilea coordonator al „protestului” este Radion Romanov, ieșind în fața mulțimii cu megafonul în mână, a avut un mesaj pentru cetățenii R. Moldova care ar profita de serviciile comunale ieftine din regiune. „Fie ca vecinii noștri (cetățenii R. Moldova de pe malul drept, n.r.) să audă poporul care locuiește pe acest teritoriu, să-și audă oamenii dragi și apropiați, într-ucât fiecare dintre noi are rude pe ambele maluri ale Nistrului. Nimeni nu alungă de aici oamenii din Moldova, ei vin aici în perioada iernii, trăiesc, serviciile comunale sunt mai ieftine”, a declarat Romanov.

*Regiunea transnistreană folosește resursele energetice obținute din gazului rusesc, fără să achite costul real al acestuia. Datoria regiunii pentru gazul livrat de Federația Rusă depășește 10 miliarde de dolari.

Potrivit unei postări a așa numitului parlament din regiune, în 2021, Romanov a fost asistentul pretinsului deputat, Igor Buga.

La fel, ca Șerstiuc, Romanov face parte din Consiliul de coordonare al Forumului popular transnistrean. Tot el este și director executiv al mișcării „Moștenitorii Victoriilor”, entitate subordonată aceluiași Forum gestionat de așa zisa administrație prezidențială a regiunii. „Moștenitorii Victoriilor” este o mișcare patriotico-militară de tineret. În 2021, alături de așa numitul Minister al Apărării din regiunea și Grupul operativ al trupelor rusești (GOTR) care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, Mișcarea a organizat zeci de activități de reconstituire a evenimentelor din de-al Doilea Război Mondial. Acestea au adunat sute de oamenii și echipament militar, motociclete, tunuri de artilerie și mortiere, efecte speciale și discursuri.

Tags: Oamenii lui Krasnoselskiprotest
Categorii: PoliticăȘtirile zilei