Oamenii ar fi putut fi cauza răspândirii ciumei în timpul pandemiei ”Moartea Negră” (studiu)

Publicat:

Oamenii – şi nu şobolanii – ar fi putut fi cauza răspândirii ciumei în timpul ”Morţii Negre”, una dintre cele mai grave pandemii din istoria omenirii, sugerează un nou studiu, citat marţi de Press Association.

”Moartea Neagră” a devastat populaţiile europene între 1346 şi 1353 şi a dus la decesele a aproximativ 75 până la 200 de milioane de oameni, conform agerpres .


Mult timp s-a crezut că ciuma, cauzată de bacteria Yersinia pestis, care a durat în Europa până la începutul secolului al XIX-lea, a fost răspândită de şobolani.

Citește și : Columbia : Un elicopter militar s-a prăbușit. Cel puţin şapte oameni au murit

Dar oameni de ştiinţă de la Universitatea din Oslo şi de la Universitatea din Ferrara (Italia) consideră că “ectoparaziţii” umani, cum ar fi păduchii şi puricii, ar putea fi mai susceptibili de a fi provocat epidemia.

Folosind date privind mortalitatea din nouă focare de epidemie din Europa între secolele XIV şi XIX, echipele de cercetători au urmărit modul în care a apărut ciuma. Ei au creat modele privind modul în care boala putea să fie răspândită de către şobolani, transmisă prin aer sau de puricii şi păduchii de pe oameni şi haine.

Ei au descoperit că, în şapte dintre cazuri, a existat o asemănare mai apropiată între modelul uman şi izbucnirea focarului în comparaţie cu celelalte două alternative.

“Deşi se presupune că şobolanii şi puricii acestora au răspândit ciuma în timpul celei de-a Doua Pandemii, există doar un mic sprijin istoric şi arheologic pentru o astfel de revendicare”. “Noi arătăm aici că, mai probabil decât şobolanii, ectoparaziţii umani, cum ar fi păduchii şi puricii, au fost cei care ar fi putut provoca dezvoltarea rapidă a epidemiilor în Europa pre-industrială”, spun cercetătorii în lucrarea lor publicată în Proceedings of the Academy of Science.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

România, locul 23 din 206 delegații prezente la JO Paris

România, locul 23 din 206 delegații prezente la JO Paris România a ocupat locul 23 din 206 delegații prezente la Jocurile Olimpice de la Paris din acest...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.