X

Oamenii s-au pregătit de Paștele Blajinilor. În cimitire este curățenie lună

Oamenii s-au pregătit de Paștele Blajinilor. În cimitire este curățenie lună

Lume multă a fost astăzi și în cimitire. Oamenii s-au înarmat cu cele necesare și au mers la morminte pentru a le aduce în ordine înainte de Paștele Blajinilor. La Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală a fost agitație mare. Sute de oameni au fost surprinși cum sădeau flori, vopseau cruci și ștergeau praful de pe pietrele funerare, scrie moldova1.md.

Înarmați cu vopsea, hârlețe și găleți cu apă, oamenii au venit să facă ordine la mormintele rudelor. Aceștia spun că este o procedură obligatorie înainte de Paștele Blajinilor și că astfel le aduc un omagiu celor decedați.

„Aici am sădit niște astre. Am plantat, iată aici, și niște flori mai lunguiețe care acoperă să nu vină atât de mult praf peste cavouri.”

„Azi am venit, am strâns florile care s-au uscat, am făcut curat pentru că erau și niște urme făcute de câini. În fiecare an vin cu ceva pomeni pentru pomenirea mamei, tatălui și a socrilor, iar mese la morminte nu facem.”

„Voi veni mâine, voi aduce flori, voi aprinde lumânări în biserică pentru sufletelor celor răposați. Am făcut curățenie și mai înainte, acum am șters doar praful ca să rămână deja curat, curat.

„Puțin curățim, curățim măsuța, să fie totul curat. Vor fi pomeni și atât. După asta mergem acasă la masă, ne așezăm cu toții și îi pomenim.”

Citește și: De Paștile Blajinilor se roagă pentru odihna sufletelor celor răposați, preot

Cei care au venit să facă curățenie în cimitire au făcut cozi la tarabele cu flori vii din fața cimitirului pentru a le sădi la morminte.

„Florile se ofilesc și așa îi simbolul la noi la moldoveni. Am luat o floarea naturală în ghiveci, cu 50 de lei, dar acest buchețel ni le-a oferit doamna care vinde cadou.”

Comercianții spun că, în ultimii ani, tot mai mulți oameni aleg să cumpere flori vii pentru morminte. La porțile cimitirului, o floare în ghiveci costă cel puțin 50 de lei.

„Lumea cumpără flori vii, de artificiale mulți se refuză, ei le sădesc și e foarte frumos. Se vând bine margaretele, țigăncușele, merg și bujorii foarte bine sau compozițiile frumoase pe care le facem noi.”

Înainte de Paștele Blajinilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a venit cu recomandări esențiale, în special pentru cei care vor aprinde lumânări și candele la morminte.

Pentru a evita izbucnirea incendiilor, pompierii recomandă oamenilor să nu dea foc la vegetația uscată sau gunoiului pe teritoriul cimitirelor și în preajma acestora. Totodată, cei care vor veni să-și pomenească răposații sunt îndemnați să nu lase lumânări și candele aprinse lângă florile și coroanele artificiale.

În zilele de 12 și 13 mai, circulația transportului pe strada Doina în perimetrul străzii Socoleni și intrarea principală din cimitir, va fi sistată. Oamenii însă vor putea ajunge la mormintele celor dragi cu transportul public gratuit care va fi pus la dispoziția lor și în acest an. În total, au fost puse pe linie aproximativ 100 de autobuze care vor porni de la Circ și de pe strada Vasile Alecsandri. La intrările din cimitir vor fi mai multe echipaje de ambulanțe pentru a acorda primul ajutor medical, în caz de necesitate.

Tags: cimitirePaştele Blajinilor
Social