Oazu Nantoi despre „congresul” transnistrean: „război informațional” contra Chișinăului 

Publicat:

Oazu Nantoi despre „congresul” transnistrean: „război informațional” contra Chișinăului

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că recenta reuniune de la Tiraspol, la care liderii transnistreni au cerut Rusiei sprijin, poate servi Moscovei pentru „atacuri informaționale” împotriva guvernării de la Chișinău, dar că R. Moldova nu are motiv să se teamă de alte urmări „cât timp Ucraina rezistă”, scrie moldova.europalibera.org.

Nantoi a vorbit Europei Libere într-un nou episod din podcastul „Pe Agendă”, la o săptămână de la evenimentul din 28 februarie de la Tiraspol descris de autoritățile transnistrene drept un „congres al deputaților poporului” din stânga Nistrului. Atunci, conducerea regiunii secesioniste transnistrene a cerut Moscovei să ia măsuri „pentru protejarea Transnistriei” și a acuzat Chișinăul de presiuni care echivalează cu un „război economic”.


Ministerul rus de Externe a spus că cererea transnistreană va fi examinată de „instituțiile abilitate” ale Rusiei, în primul rând de Duma de Stat.

Citește și „O experiență foarte impresionantă.” Prim-ministrul grec a comentat atacul cu rachete al rușilor asupra Odesei în timpul vizitei sale

Adept al unei politici mai aspre față de administrația transnistreană, dar și față de Rusia, deputatul Nantoi crede că reuniunea de la Tiraspol a fost „regizată” de Kremlin. Faptul că, la o săptămână de atunci, Moscova nu a dat vreun răspuns solicitării transnistrene, nu înseamnă pentru Nantoi că răspunsul nu va urma.

Politician și expert în problema transnistreană, el se așteaptă că declarația adoptată de aleșii locali din regiunea secesionistă va servi drept bază pentru viitoare „atacuri” mediatice ale Rusiei în campania pentru alegerile prezidențiale moldovene și pentru posibilul referendum privind integrarea europeană a R. Moldova, de la sfârșitul anului.

Oazu Nantoi despre „congresul” transnistrean: „război informațional” contra Chișinăului

Obiectul principal al ultimelor critici ale liderilor transnistreni împotriva Chișinăului este decizia prin care guvernul moldovean a extins, de la 1 ianuarie, legislația vamală moldoveană asupra agenților economici din stânga Nistrului. Aceștia sunt obligați acum să plătească taxe de export la fel ca exportatorii de pe malul drept al Nistrului.

Chișinăul spune că măsura are scopul să reintegreze economic malurile Nistrului așa încât ambele să beneficieze de avantajele apropierii de Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a exporturilor care provin din regiunea transnistreană au ca destinație UE.

Deputatul Nantoi crede că guvernul propriului său partid, PAS, putea face mai mult pentru reintegrarea regiuni transnistrene. Dar „ne-am temut să nu agravăm situația, să nu provocăm, să nu destabilizăm” lucrurile în regiunea secesionistă, pe fundalul războiului purtat de Rusia contra Ucrainei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din...

Ministrul Culturii din Slovacia: comunitatea LGBTQ+ este de vină pentru scăderea natalității în Europa

Ministrul Culturii din Slovacia: comunitatea LGBTQ+ este de vină pentru scăderea natalității în Europa Ministrul Culturii din Slovacia, Martina Šimkovičová, a învinuit comunitatea LGBTQ+ pentru...

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș Doi ucrainieni care au trecut ilegal frontiera de stat...

VIDEO – Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile

VIDEO - Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.