X

Obama critică răspunsul guvernanţilor la pandemia de COVID-19

Fostul preşedinte american Barack Obama a criticat sâmbătă indirect, într-una din rarele sale intervenţii publice de la începutul pandemiei de COVID-19, modul în care aceasta a fost gestionată de succesorul său Donald Trump, relatează AFP şi DPA, scrie agerpres.

Într-un mesaj de felicitare difuzat sâmbătă după-amiază absolvenţilor reţelei de universităţi HBCU (Historically Black Colleges and Universities), Obama s-a referit şi la consecinţele pandemiei.

Citește și : Situația pandemiei de COVID-19 în Italia

‘Înainte de orice altceva, această pandemie a pus capăt pe deplin, în sfârşit, ideii că atât de mulţi dintre responsabilii noştri ştiu ce fac’ a afirmat Obama. ‘Mulţi dintre ei nici măcar nu încearcă să se prefacă că sunt responsabili’, a continuat el.

Fostul preşedinte a subliniat de asemenea că actuala criză scoate la lumină inegalităţile cu care se confruntă persoanele de culoare, cu referire, fără a-l numi, la uciderea lui Ahmaud Arbery, un tânăr de 25 de ani, omorât la 23 februarie în timp ce făcea jogging într-un cartier din Brunswick, statul Georgia.

‘O boală ca aceasta scoate în evidenţă inegalităţile implicite şi povara dusă istoric de comunităţile de culoare în această ţară’, a spus Obama. ‘Observăm acest lucru atunci când un bărbat de culoare face jogging şi oameni decid să-l oprească, să-l ia la întrebări şi să-l împuşte dacă nu se supune întrebărilor lor’, a adăugat el.

În cadru privat, într-o discuţie cu foşti colaboratori pe 8 mai, fostul preşedinte democrat a calificat mai explicit modul în care Trump gestionează epidemia drept ‘dezastru haotic absolut’, conform mass-media americane.

El a dat asigurări că va petrece ‘atât timp cât va fi necesar făcând campanie pe cât de intens va fi posibil pentru Joe Biden’, în favoarea căruia şi-a anunţat deja oficial sprijinul pe 14 aprilie într-un lung mesaj video.

Lui Donald Trump, care a vorbit săptămâna trecută despre o conspiraţie împotriva sa supranumită ‘Obamagate’, Barack Obama i-a răspuns pe Twitter cu un singur cuvânt: ‘Votaţi’.

Citește și : Guvernul ungar anunţă ridicarea restricţiilor şi la Budapesta

Într-un al doilea mesaj sâmbătă, către absolvenţi de liceu, Obama le-a transmis acestora că pandemia înseamnă că ei vor trebui să se maturizeze mai rapid decât alte generaţii, îndemnându-i să facă ‘ceea ce credeţi că este corect’. ‘A face ceea ce te face să te simţi bine, ceea ce este confortabil, ceea ce este uşor, este ceea ce gândesc copiii mici’, a spus el. ‘Din nefericire, mulţi dintre aşa-numiţii adulţi, inclusiv unii cu titluri şi funcţii importante, încă gândesc aşa, şi acesta este motivul pentru care lucrurile sunt atât de date peste cap acum’, a adăugat el.

Barack şi Michelle Obama vor participa pe 6 iunie la altă ceremonie a absolvenţilor, intitulată ‘Dear Class of 2020’, împreună cu, printre alţii, cântăreaţa Lady Gaga şi activista pakistaneză Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Tags: barack obamaBrunswickcovid-19Donald TrumpGeorgia
Categorii: Știrile zilei