Obsesia pentru creșterea economică îmbogățește elitele și ucide planeta (analiză)

Publicat:

Obsesia pentru creșterea economică îmbogățește elitele și ucide planeta (analiză)

Un raport prezentat Consiliului ONU pune sub semnul întrebării obsesia globală pentru creșterea economică, sugerând că aceasta nu rezolvă problemele sărăciei. În ultimii 4 ani, cei mai bogați 5 oameni din lume și-au dublat averile, timp ce aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci, relatează The Guardian, potrivit Mediafax.

Raportul subliniază că, dacă tendințele actuale continuă, până în 2030 – anul țintă stabilit de guvernele lumii pentru eradicarea sărăciei extreme – aproximativ 575 de milioane de oameni vor rămâne prinși în sărăcie extremă, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În prezent, peste 4 miliarde de oameni nu au acces la nicio formă de protecție socială.

The Guardian citează raportul, potrivit căruia „căutarea nesfârșită a creșterii cu orice preț și utilizarea din ce în ce mai intensă a resurselor naturale pe care aceasta le necesită împing planeta noastră mult dincolo de limitele sale”.

Șase din cele nouă „limite planetare” – sistemele de susținere a vieții pe Pământ – au fost deja depășite

Ca alternativă, raportul propune o „economie bazată pe drepturile omului”, care ar pune accentul pe umanitate mai degrabă decât pe profit. Aceasta ar implica măsuri concrete, cum ar fi găsirea unor alternative la PIB pentru măsurarea progresului, recunoașterea și remunerarea muncii de îngrijire neplătite și implementarea unor politici fiscale progresive.

Nu vom putea face față provocărilor urgente ale inegalității și crizei climatice fără o schimbare fundamentală

The Guardian subliniază că această propunere se bucură de sprijin din partea unei mișcări din ce în ce mai mari, care include activiști pentru climă, sindicate, oameni de știință, tineri și apărători ai drepturilor omului. Aceștia argumentează că fără o schimbare fundamentală în abordarea economiei globale, nu vom putea face față provocărilor urgente ale inegalității și crizei climatice.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

În timp ce liderii mondiali se pregătesc pentru Summitul viitorului organizat de ONU în septembrie, raportul avertizează că fără o nouă viziune economică care să protejeze drepturile omului și mediul înconjurător, riscăm să continuăm pe o cale nesustenabilă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.