Occidentul nu vede cu ochi buni extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania

Publicat:

Aprobarea de către Israel a construirii de noi locuinţe în Cisiordania este “contraproductivă” şi “compromite” reluarea unui eventual dialog, au denunţat vineri, într-o declaraţie comună, mai multe ţări europene, informează AFP, potrivit agerpres.

“Expansiunea de colonii încalcă dreptul internaţional şi pune şi mai mult în pericol viabilitatea unei soluţii cu două state, pentru o pace justă şi durabilă în conflictul israeliano-palestinian”, au deplâns Ministerele Afacerilor Externe german, francez, britanic, spaniol şi italian într-o declaraţie comună.


Citește și: Un fost ministru mexican al apărării a fost ARESTAT în SUA

Autorităţile israeliene au dat undă verde, miercuri spre joi, pentru construcţia a aproape 5.000 de locuinţe, potrivit organizaţiei israeliene anticolonizare “Pace acum”.

“Suntem profund preocupaţi de decizia autorităţilor israeliene privind continuarea construirii a peste 4.900 de unităţi locative în coloniile din Cisiordania ocupată”, notează diplomaţiile europene în declaraţia lor comună. “În contextul evoluţiilor pozitive în ceea ce priveşte acordurile de normalizare (a relaţiilor) dintre Israel, Emirate Arabe Unite şi Bahrain, aceasta este o măsură contraproductivă”, estimează cele cinci ţări europene semnatare.

Aceste noi construcţii “compromit de asemenea eforturile menite să pună în aplicare măsuri de încredere între părţi, în vederea reluării dialogului”, şi-au exprimat regretul semnatarii.

“Prin urmare, cerem oprirea imediată a construcţiei de colonii, a expulzărilor forţate şi a demolării de structuri palestiniene în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania. Apelăm cele două părţi să nu ia măsuri unilaterale, ci să reia un dialog serios şi negocieri directe asupra tuturor probleme referitoare la statutul final”, conchid cele cinci puteri europene.

Citește și: Donald Trump şi Joe Biden au stiluri de confruntare opuse când vine vorba despre coronavirus

Israelul a aprobat în 2020 construcţia a peste 12.000 de noi locuinţe în coloniile din Cisiordania ocupată, o cifră record, potrivit organizaţiei “Pace acum”. Aceasta nu exclude ca numărul de locuinţe să crească şi mai mult până la sfârşitul acestui an.

Peste 450.000 de israelieni locuiesc în Cisiordania, teritoriu ocupat de armata israeliană din 1967, unde locuiesc de asemenea 2,8 milioane de palestinieni. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.