X

Occidentul sponsorizează în continuare invazia rusă în Ucraina

Occidentul sponsorizează în continuare invazia rusă în Ucraina

În primele șase luni ale anului, aliații occidentali au cumpărat combustibil produs din petrol rusesc în valoarea de aproximativ două miliarde de dolari, folosind o breșă în regimul de sancțiuni, ceea ce permite Moscovei să-și finanțeze în continuare invazia în Ucraina, constată un raport consultat de POLITICO.

Analiza, care va fi publicată astăzi de Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat și Centrul pentru Studiul Democrației, a stabilit că vânzările de benzină, motorină și alte produse fabricate din țiței rusesc au crescut în ultimele luni, ca urmare a importurilor de la doar trei rafinării turcești.

Citeşte şi: Moartea lentă a Acordului de la Schengen – Stiripesurse.md

Importurile sunt legale, din cauza unei binecunoscute breșe în regimul de sancțiuni impuse Moscovei după invazia din Ucraina. În timp ce UE și aliații săi occidentali au interzis aproape toate importurile de petrol rusesc cu mult timp în urmă, țările încă pot cumpăra combustibil de origine rusă dacă este mai întâi procesat într-o altă țară, cum ar fi Turcia. Potrivit raportului, Turcia – și firmele occidentale care cumpără de la ea – profită din ce în ce mai mult de această așa-numită breșă de rafinare, în ciuda cererilor repetate ale Ucrainei de a fi închisă.

Occidentul sponsorizează în continuare invazia rusă în Ucraina

Numai în prima jumătate a anului 2024, UE, Statele Unite, Marea Britanie și alți aliați occidentali au cumpărat combustibil în valoare de aproximativ două miliarde de dolari, produs din petrol rusesc de către trioul de instalații turcești, arată raportul. Între timp, Turcia a profitat de reduceri de la cinci până la 20 de dolari pe baril de la Moscova. Și-a mărit achizițiile din Rusia cu 34% în 2023 și cu 70% în acest an.

Potrivit analizei, veniturile fiscale colectate de Moscova pe combustibilul vândut țărilor occidentale prin intermediari ar permite Rusiei să recruteze încă 6.200 de soldați pe lună pentru a lupta în Ucraina.

Potrivit autorilor raportului, una dintre rafinăriile turcești, Star Aegean, deținută de Azerbaidjan, este dependentă în proporție de 98% de țițeiul rusesc, aproximativ 73% din livrările sale provin de la gigantul energetic rus Lukoil, sancționat de Statele Unite. Cu toate acestea, aproape nouă din 10 barili de la rafinărie merg către aliații occidentali care susțin Ucraina.

Comisia Europeană și Ministerul Energiei și Resurselor Naturale din Turcia nu au răspuns la o solicitare de comentarii, precizează Politico.

Tags: petrolrusiasanctiuniSUAturciaucraina
Război in Ucraina