X

Ocean Viking își reia operațiunile de salvare a migranților din Mediterană

Nava de salvare Ocean Viking a organizaţiei umanitare franceze SOS Mediterranee a pornit luni într-o nouă misiune în Marea Mediterană, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Nava implicată în operaţiuni de salvare a migranţilor din Marea Mediterană a părăsit portul din Marsilia, Franţa, cu un echipaj format din douăzeci şi doi de membri, a scris pe Twitter SOS Mediterranee.

Citește și: Petrecăreții care au sfidat pandemia, AMENDAȚI drastic la o petrecere din Belgia

“Privim înainte către următoarea misiune cu sentimente contradictorii”, a declarat pentru DPA purtătoarea de cuvânt a SOS Mediterranee, Jana Ciernioch.

“Suntem uşuraţi că putem salva din nou după o blocadă de cinci luni”, a spus ea. Însă pandemia de coronavirus a provocat un sentiment de nesiguranţă pentru misiune deoarece, spre exemplu, încă nu a fost rezolvată problema locului în care ar putea fi duse persoanele salvate. “Nu există o soluţie reală pentru catastrofa umanitară din zona centrală a Mediteranei”, a adăugat Ciernioch.

Citește și: Un an de la primul deces de coronavirus, anunțat oficial de China

Ocean Viking şi-a reluat la 22 iunie activităţile pe mare după trei luni de întrerupere cauzată de criza sanitară globală, îndreptându-se spre zona Mediteranei Centrale. La sfârşitul aceleiaşi luni, echipajul navei a salvat 118 migranţi plecaţi din Libia. La 22 iulie, paza de coastă italiană a anunţat că a pus sub sechestru nava Ocean Viking după ce a găsit “mai multe nereguli de natură tehnică şi operaţională care pot periclita nu doar siguranţa echipajului, ci şi a celor care au fost sau ar putea fi salvaţi”. SOS Mediterrannee a condamnat la acea vreme măsura susţinând că este “o manevră de hărţuire administrativă flagrantă cu scopul de a împiedica activitatea noastră de salvare de vieţi”. Ordinul a fost ridicat în decembrie, după ce nava a fost dotată cu echipamentul de siguranţă necesar.

Nava de salvare funcţionează în Marea Mediterană din august 2019

Tags: Jana Cierniochmarea mediteranamigrantiOcean VikingSOS-Méditerranée
Categorii: Diaspora