X

Octavian Armașu: ,,În calitate de guvernator, nu am niciun motiv să suspend angajați doar pentru că există un dosar penal împotriva lor”

Octavian Armașu: ,,În calitate de guvernator, nu am niciun motiv să suspend angajați doar pentru că există un dosar penal împotriva lor”

Declarația a fost făcută de către guvernatorul BNM ca răspuns la întrebările deputaților în cadrul audierilor parlamentare privind mersul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare furate din sistemul bancar – evoluția cazului “Furtul miliardului”.

El a precizat că guvernatorul BNM nu are temei să demită angajații doar pentru că sunt implicați în dosare penale, iar el nu are acces la aceste materiale penale. “Eu nu pot judeca implicarea și vinovăția lor. Conform legii, dacă ar fi fost nevoie de a-i demite, ar trebui să decidă procuratura și să depună o plângere împotriva acestor angajați. În calitate de guvernator, nu am niciun motiv să suspend angajați doar pentru că există un dosar penal împotriva lor. În consecință, oamenii rămân în posturile lor până când se propune suspendarea lor sau sunt condamnați. Noi nu stăm cu mâinile în sân, noi urmărim aceste procese”, a declarat guvernatorul BNM.

Citește și Clădirea Academiei de Științe – introdusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat

Potrivit lui, BNM a fost reorganizată, astfel încât persoanele implicate în dosare penale să nu aibă acces la informații și să nu fie în conflict de interese cu ancheta care se desfășoară împotriva lor. Șeful BNM a recunoscut că Banca Centrală suportă cheltuielile angajaților BNM pentru avocați, deoarece acest lucru este prevăzut de lege.

Octavian Armașu: ,,În calitate de guvernator, nu am niciun motiv să suspend angajați doar pentru că există un dosar penal împotriva lor”

El a reamintit că există multe alte situații când angajații Băncii Naționale devin ținta unor cauze penale în timp ce își exercită atribuțiile oficiale. Am avut situații când oamenii au acționat cu bună credință, dar s-au ales cu dosare penale pe numele lor. Și noi i-am ajutat și le-am plătit avocații. Trebuie să avem această capacitate de a fi un fel de protecție pentru oamenii care fac supraveghere, care trebuie să ia decizii dificile împotriva unor persoane care s-ar putea să dețină influență și relații. Oamenii trebuie să fie protejați. De aceea există acest mecanism”, a declarat Octavian Armașu.

În cadrul audierilor, Octavian Armașu a declarat că este conștient că activitatea sa în această funcție deranjează multe persoane, subliniind că activitatea BNM trebuie să fie independentă, iar acest lucru provoacă reacții negative din partea multor persoane.

“Primesc semnale pozitive și de susținere din partea mediului de afaceri și a cetățenilor. Acest lucru mă motivează să îmi îndeplinesc munca până la capăt”, a declarat Octavian Armașu.

El a spus că nu cunoaște toate detaliile privind fraudă bancară, pentru că el nu era guvernatorul BNM la acea vreme și nici nu a supravegheat aceste bănci, ci lucra în sectorul privat, iar acum intră în sfera investigațiilor și nu are acces la ancheta desfășurată de procurori.

Octavian Armașu a recunoscut că oligarhul fugar Ilan Șor este unul dintre beneficiarii fraudei bancare de proporții și a fost condamnat la 15 ani de închisoare în 2023 într-un dosar penal conex. Totuși, el nu poate da și alte nume ale beneficiarilor “furtului miliardului”, deoarece încă nu există hotărâri judecătorești care să stabilească vinovăția acestora, iar guvernatorul Băncii Naționale nu are voie să facă declarații neîntemeiate, depășindu-și atribuțiile și încălcând legea.

Tags: BNMguvernatorulOctavian Armaşu
Categorii: PoliticăȘtirile zilei