X

Octavian Țîcu s-a lansat în campania electorală: ‘Prioritatea principală este integrarea Republicii Moldova la UE’

Octavian Țîcu s-a lansat în campania electorală: ‘Prioritatea principală este integrarea Republicii Moldova la UE’

Candidatul pentru alegerile prezidențiale din partea blocului „Împreună”, Octavian Țîcu, s-a lansat duminică, 29 septembrie, în campania electorală. Evenimentul a fost organizat în fața Parlamentului. Țîcu a spus că prioritatea principală este integrarea Republicii Moldova la UE.

Am ales să reprezint această țară pentru că am aici părinți și am responsabilități față de oameni care m-au îndrumat…() Vorba cronicarului trăim sub vremuri grele, uitați-vă ce se întâmplă în lume. Avem război la frontieră, avem context inflamat în Orientul Apropiat, avem o UE aflată sub asaltul forțelor extremiste. Războiul ne-a învățat un lucru important, să ne unim. Am venit într-un bloc european cu trei partide pro-europene pentru că ne dorim salvarea parcursului de integrare europeană. Pentru noi prioritatea principală sunt patru angajamente politice: pledarea consolidarea forțelor pro-europene și unioniste, securizarea parcursului de integrare europeană a R. Moldova, oprirea revenirii forțelor putiniste în țara noastră și reforma justiției”, a spus Octavian Țîcu, potrivit moldova1.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe data 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Campania electorală în Republica Moldova a început pe 20 septembrie 2024.

De menționat că Comisia Electorală Centrală a înregistrat 11 candidați în cursa electorală: candidatul susținut de PSRM – Alexandr Stoianoglo, candidata PAS – Maia Sandu, Renato Usatîi – desemnat de Partidul Nostru, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei – Vasile Tarlev, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, fostul premier Ion Chicu, Andrei Năstase – candidat independent, Octavian Țîcu din partea blocului „Împreună”, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari – candidați independenți.

Cine este Octavian Țîcu

Octavian Țîcu este un istoric, politician și fost boxer profesionist din Republica Moldova. Acesta este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, Țîcu a obținut atât licența, cât și doctoratul în Istorie, cu o lucrare dedicată relațiilor româno-sovietice în perioada interbelică. Înainte de a se dedica carierei academice, a fost de șapte ori campion național la box și a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 1996.

După retragerea din sport, a devenit cercetător-coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova. A publicat 10 monografii și peste 100 de articole științifice, contribuind la studiul istoriei Europei de Est și al Uniunii Sovietice.

Octavian Țîcu a fost numit ministru al Tineretului și Sportului în 2013, susținut de Partidul Liberal. În 2015, s-a alăturat Partidului Popular European din Moldova (PPEM) și a fost ales consilier raional în Ungheni, dar a demisionat ulterior, nemulțumit de alianțele locale.

Între timp, în anii 2017-2018, și-a făcut debutul jurnalistic la postul de televiziune JurnalTV, fiind autor și prezentator la emisiunea istorică și politică „Și Punctum”. A mai fost co-autor la Blocul Centenarului de la Radio Europa Liberă. La scurt timp, a fost angajat la ziarul Cotidianul în funcție de editorialist.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În paralel cu activitatea de jurnalist, s-a implicat în fondarea Mișcării de Rezistență Națională și a Blocului „ACUM”, devenind deputat în Parlamentul Republicii Moldova în 2019. A candidat la alegerile pentru Primăria Chișinău, obținând al patrulea loc, cu aproximativ 5% din voturi.

În 2020, a candidat pentru prima dată la alegerile prezidențiale, obținând 2% din voturi. Acesta a rămas activ în politica moldovenească până în 2021, când a decis să se retragă temporar pentru a se concentra pe cariera academică.

Tags: MoldovaOctavian Ţîcuparlament
Politică