X

Octogenarul care a vrut să dea foc unei moschei din Franţa a murit în închisoare

Octogenarul suspectat că a rănit două persoane într-un atac pe care l-a comis în octombrie în moscheea din Bayonne, sud-vestul Franţei, a murit miercuri “după o bruscă deteriorare a stării sale de sănătate”, a anunţat joi justiţia franceză, informează AFP, potrivit agerpres.

Claude Sinke (84 de ani), încarcerat în Mont-de-Marsan (sud-vest), a murit în spitalul din oraş şi urmează să i se facă o autopsie, a precizat procurorul local Olivier Janson într-un comunicat, precizând că bărbatul beneficia de o monitorizare medicală la închisoare, pentru “diverse patologii”.

Citeşte şi: Arabia Saudită INTERZICE accesul pelerinilor

Decesul lui pune capăt perspectivei unui proces asupra acelui atac, chiar dacă “ancheta va continua”, a subliniat Parchetul.

Experţi au estimat că bărbatul suferea de o “alterare parţială a discernământului său”, însă responsabilitatea sa penală fusese menţinută şi el era pus sub acuzare “pentru tentativă de omucidere, distrugere de bunuri printr-un mijloc periculos pentru persoane, comise pe motiv de rasă sau religie”.

Faptele datează din 28 octombrie. Octogenarul a încercat să incendieze moscheea din Bayonne, în regiunea bască franceză, punând foc la uşă. Surprins, el şi-a scos arma şi a tras asupra a doi septuagenari, rănindu-i grav, înainte de a incendia un vehicul şi a fugi apoi cu o maşină şi de a fi prins de forţele de ordine.

Citeşte şi: ATAC armat la o fabrică de bere din SUA! Cinci oameni au murit!

El le-a explicat anchetatorilor că a vrut să incendieze moscheea pentru “a răzbuna distrugerea Catedralei de la Paris”, referindu-se la incendiul din aprilie 2019 de la Catedrala Notre-Dame, pe cere el îl atribuia musulmanilor.

Vecinii săi dintr-un sat din sud-vestul Franţei îl descriau ca pe un om “cu obsesii”, cu un discurs “uneori destul de violent”.

Născut la Meknes în Maroc în septembrie 1935, dintr-un tată legionar, bărbatul candidase sub sigla Frontului Naţional (extrema dreaptă) în alegerile locale din 2015.

Tags: BayonneCatedrala Notre-DameClaude SinkefrantainchisoareMont-de-MarsanmoscheeOlivier Janson
Categorii: Diaspora