X

Octombrie, luna cu cele mai puţine atacuri jihadiste în Irak

Numărul atacurilor comise în Irak de gruparea Statul Islamic (SI) a ajuns în luna octombrie la cel mai scăzut nivel de la momentul proclamării ‘califatului’ de către jihadişti, în iunie 2014, o situaţie similară înregistrându-se şi în privinţa victimelor, indică un raport dat publicităţii miercuri de Jane’s Terrorism and Insurgency Center (JTIC), transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit raportului, în octombrie au avut loc în Irak 126 atacuri comise de SI, reprezentând o scădere cu 21,2%, de la 6,6 la 4,1, a mediei zilnice faţă de precedentele 12 luni.

Simultan, numărul total al victimelor grupării jihadiste, 102, a scăzut cu 50,7% faţă de septembrie.

Citeşte şi: Imagini dramatice cu DEZERTAREA soldatului nord-coreean

‘Octombrie, atât în ce priveşte atacurile întreprinse de SI, cât şi numărul victimelor, reprezintă luna cu nivelurile cele mai scăzute de la crearea SI şi declararea califatului în iunie 2014, ceea ce evidenţiază în ce măsură operaţiunile acestei grupări s-au redus în Irak’, notează raportul.

Forţele irakiene au declanşat o ofensivă împotriva Statului Islamic în octombrie 2016, odată cu bătălia pentru Mosul, al doilea oraş al ţării, căzut în mâinile jihadiştilor în iunie 2014. În urma acestei ofensive, armata irakiană a reuşit să-i alunge pe jihadişti de pe aproape întreg teritoriul ocupat de SI în 2014. 

Tags: IrakJane's Terrorism and Insurgency Center (JTIC)MosulStat Islamic (SI)
Categorii: Sinteze