Odată cu Philip Roth, Nobelul pentru literatură a murit! (Albert Sebag)

Publicat:

Admiratorii scriitorului Philip Roth au folosit termeni extrem de duri pentru a critica miercuri Academia Suedeză, instituţia care decernează premiile Nobel pentru literatură şi care nu a atribuit niciodată acest trofeu de prestigiu celebrului romancier american, informează AFP, potrivit agerpres.

“Odată cu Philip Roth, Nobelul pentru literatură a murit!”, a declarat Albert Sebag în săptămânalul francez Le Point.


Citește și : Polonia: Ministerul de Interne cere justiţiei să suspende conducerea unei mișcări de opoziție

Philip Roth, care a murit marţi la vârsta de 85 de ani, a fost adeseori considerat unul dintre marii favoriţi la câştigarea acestui premiu prestigios, însă Academia Suedeză a rămas mereu “surdă” la sugestiile formulate de o parte a criticilor literari.

Arhivele instituţiei suedeze conţin numeroase scrisori ce provin de la unii dintre cei mai de vază reprezentanţi ai mediului literar şi editorial, care doreau să atragă – mai mult sau mai puţin subtil – atenţia membrilor forului academic asupra lor înşişi sau asupra unor colegi de-ai lor.

Însă nimeni nu poate să ştie deocamdată cu certitudine dacă Philip Roth se afla printre aceste nume.

“A devenit un fel de glumă pentru el. În fiecare an se vorbea despre el, devenise caraghios”, a relatat pentru France Inter jurnalista şi scriitoarea Josyane Savigneau, o bună prietenă a romancierului american.

Cu toate acestea, nimeni nu se îndoieşte de faptul că Philip Roth a fost propus de mai multe ori în rândul celor 350 de “candidaturi” primite în fiecare an de Academia Suedeză. Este imposibil, însă, de a şti acest lucru cu certitudine: deliberările Academiei rămân secrete timp de 50 de ani.

Atunci de ce au fost premiaţi Bob Dylan (2016), Patrick Modiano (2014) şi Dario Fo (1997), dar nu şi Philip Roth, autorul unor romane celebre, precum “Complexul lui Portnoy”, “Pastorala americană”, “Sânul” şi “Pata umană”?

“Există 300 de scriitori în lume care merită premiul, însă doar unul singur îl primeşte în fiecare an”, a explicat cu simplitate Madelaine Levy, coordonatoarea paginilor culturale din cotidianul suedez Svenska Dagbladet.

“Suedezi bătrâni şi perverşi”

În 2012, criticul literar francez Nelly Kaprielian a reacţionat foarte dur după atribuirea premiului Nobel pentru literatură scriitorului chinez Mo Yan.

“Nobelul pentru literatură nu este o afacere serioasă. E mai degrabă o glumă continuă, aţâţată de o bandă de suedezi bătrâni şi perverşi, hotărâţi să îl ucidă pe Philip Roth la foc mic, premiind aproape pe toată lumea şi pe oricine în afară de el”, a declarat ea.

Regula – nescrisă – nu este mereu respectată, însă Academia Suedeză, deşi se apără de această acuzaţie, încearcă să alterneze sexele, limbile, continentele şi formele literare ale laureaţilor, pentru a-şi lărgi cât mai mult palmaresul.

Această rotaţie permanentă generează invariabil un val de nemulţumiri.

“Nobelul a ratat totuşi câţiva scriitori mari, nu-i aşa? Proust, Joyce… nu voi expune acum toată lista”, a spus Josyane Savigneau.

Madelaine Levy sugerează că “atmosfera timpurilor” nu i-a fost favorabilă romancierului american.

“Putem să îl considerăm un reprezentant al unei viziuni masculine asupra lumii, pe care mişcarea #MeToo încearcă să o demonteze (…), pentru ca părerile femeilor despre sexualitate să poată să devină cunoscute”, a adăugat ea.

Citește și : Egipt: Bloggerul şi jurnalistul Wael Abbas a fost arestat

Christine Jordis, scriitoare, editor timp de 20 de ani al operelor scrise de Philip Roth şi publicate de editura Gallimard, consideră că scriitorul american era “prea incorect politic”.

“Membrii juriului Nobel au fost probabil puţin cam speriaţi de un scriitor care era atât de refractar, atât de rebel, atât de violent în poziţiile sale împotriva gândirii prestabilite într-o epocă în care aceasta este dominantă”, a adăugat ea pentru AFP.

Fără premiu postum

Statutul Academiei impune ca laureatul să fi scris o operă literară în cursul anului respectiv. Or, deşi acest punct nu a fost întotdeauna respectat, Philip Roth a anunţat în 2012 că a renunţat la cariera de scriitor după ce a publicat 31 de volume şi la doi ani după apariţia ultimului roman al lui, “Nemesis”.

Polemica din jurul scriitorului american are loc într-un moment turbulent prin care trece Academia Suedeză. Cu o istorie de peste două secole, instituţia încearcă să se reconstruiască după scandalul #MeToo, care a dezvăluit legăturile sale controversate cu un francez, o personalitate a scenei culturale din Stockholm, bănuit de multiple agresiuni sexuale şi violuri.

“Săracii de ei, nu numai că sunt complet depăşiţi de evenimente din cauza scandalului în care au fost implicaţi, dar, în plus, nu au putut niciodată să îl premieze pe Philip Roth. E cu adevărat trist pentru ei, nu pentru el”, a declarat miercuri scriitorul şi criticul literar Pierre Assouline pentru AFP.

Afectată de o veritabilă “hemoragie” de membri demisionari, Academia a anunţat la începutul lunii mai că premiul Nobel pentru literatură pe 2018 nu va fi decernat în acest an, ci va fi anunţat odată cu laureatul din 2019.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca premiul să îi fie decernat cu titlu postum, aşa cum a cerut Albert Sebag, testamentul industriaşului Alfred Nobel interzice formal acest lucru.

Şi, în definitiv, prea puţin contează.

“El nu a primit premiul Nobel pentru literatură, dar va rămâne pentru totdeauna unul dintre cei mai mari scriitori ai epocii noastre”, a declarat Manuel Valls, fost prim-ministru al Franţei, pe contul lui de Twitter.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.