X

ODIHR va monitoriza alegerile parlamentare din Republica Moldova

O misiune a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) şi-a început de miercuri activitatea de monitorizare a procesului de pregătire a alegerilor parlamentare preconizate să aibă loc la 24 februarie în Republica Moldova, urmând ca apoi să monitorizeze şi desfăşurarea propriu-zisă a scrutinului, informează joi postul public de televiziune de la Chişinău, TRM, şi portalul IPN, potrivit agerpres.

Misiunea ODIHR va evalua scrutinul din perspectiva respectării angajamentelor OSCE, dar şi a altor obligaţii şi standarde internaţionale privind alegerile democratice.

Citește și: Un individ a vrut să atace Casa Albă cu o rachetă antitanc, grenade şi arme de foc. FBI a intrat pe fir!

Într-o conferinţă de presă, şeful misiunii, Mátyás Eörsi, a declarat că aceasta este alcătuită dintr-o echipă de bază, formată din 11 experţi din domeniile juridic, electoral şi mass-media. De asemenea, este vorba despre 28 de observatori pe termen lung, care se vor deplasa în întreaga republică începând cu data de 23 ianuarie, formând echipe a câte două persoane.

Suplimentar, ODIHR va solicita statelor participante la OSCE să desemneze 200 de observatori pe termen scurt. Aceştia urmează să sosească în Republica Moldova cu câteva zile înaintea scrutinului.

‘Noi suntem aici pentru a ne asigura că alegerile se vor desfăşura în conformitate deplină cu principiile democratice. Toată activitatea noastră se bazează pe principiile de imparţialitate, transparenţă, profesionalism’, a subliniat Mátyás Eörsi, menţionând că acesta este al 14-lea scrutin pe care misiunea ODIHR îl va monitoriza în Republica Moldova.

Citește și: S-a hotărât data și locul unui nou summit Trump-Kim Jong Un

‘De fiecare dată ne-am bucurat de o colaborare foarte strânsă cu autorităţile (de la Chişinău) care sunt implicate în procesul electoral şi avem toată încrederea că şi de această dată activitatea noastră se va desfăşura în acelaşi spirit de bună cooperare’, a spus el.

Misiunea va monitoriza procesul de înregistrare a candidaţilor, activităţile din campania electorală, prestaţia autorităţilor electorale şi a organelor guvernamentale relevante. Un alt aspect al monitorizării se referă la legislaţia privind alegerile şi punerea în aplicare a acesteia, dar şi soluţionarea litigiilor legate de scrutin.

În ziua alegerilor, observatorii vor monitoriza deschiderea secţiilor de votare, procesul de vot, numărarea buletinelor de vot şi sistematizarea rezultatelor. Tot în ziua scrutinului, misiunea de observare a alegerilor ODIHR va acţiona împreună cu misiunile Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Parlamentului European.

Misiunea de observare a alegerilor a ODIHR şi Misiunea OSCE în Republica Moldova operează separat şi independent, în baza mandatelor proprii, notează IPN.

Citește și: ‘El Chapo’ ar fi cumpărat prietenia unui fost vicepreședinte columbian

Tags: alegeriBiroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR)Mátyás Eörsirepublica moldova
Categorii: Diaspora