OEDT: Cocaina a ajuns un drog care se găseşte pe ‘toate drumurile’ în Europa

Publicat:

Cocaina nu a fost niciodată la fel de disponibilă în Europa, unde confiscările au atins un nou record în 2018, potrivit raportului anual publicat marţi de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Indicatorii sugerează că disponibilitatea cocainei în Europa atinge un nivel fără precedent’, trage un semnal de alarmă agenţia europeană în raport, ce are la bază date culese în 2018.


Citeşte şi: Algeria interzice un cunoscut post de televiziune francez

În anul respectiv au fost realizate capturi de aproape 181 de tone de cocaină, cu peste 40 de tone în plus faţă de precedentul record din 2017. Şi numărul confiscărilor (110.000) a fost fără precedent.

În paralel, nivelul de puritate a cocainei este în creştere de 10 ani, în timp ce preţul său la revânzare ‘rămâne stabil’.

În 2018, 4,3 milioane de europeni au consumat acest praf alb – produs din frunze de coca în principal în Columbia, Bolivia şi Peru -, al doilea cel mai popular drog în Europa, după canabis.

În raport, OEDT atrage atenţia asupra ‘rolului în creştere (al cocainei) în problemele legate de droguri’ pe continent, mai ales că această piaţă este un ‘factor important’ de violenţă.

Totodată, grupările infracţionale ‘îşi diversifică tacticile’, anumite capturi de foi de coca indicând apariţia unor laboratoare de producere a cocainei în Europa.

Cele mai importante capturi au avut loc în Belgia (53 tone), Spania (48 tone) şi Olanda (40 tone), ţări ale căror porturi constituie punctele de intrare maritimă istorice în Europa.

De altfel, agenţia se arată îngrijorată de ‘infiltrarea de către grupări de crimă organizată a lanţurilor de aprovizionare logistice, a rutelor maritime şi a marilor porturi’. Pe lângă cocaină, OEDT atrage atenţia asupra ‘creşterii capturilor de mari cantităţi (…) de răşină de canabis şi, din ce în ce mai mult, de heroină aduse pe mare’.

Citeşte şi: Adio viaţă de noapte! Anglia îşi ÎNCHIDE mai devreme barurile, pub-urile şi restaurantele

Raportul se apleacă şi asupra impactului pandemiei de COVID-19 asupra pieţei drogurilor. Dacă măsurile de izolare aproape generale în Europa au produs o cădere a transportului aerian, ‘traficul pe cale maritimă continuă la niveluri de dinainte de pandemie’.

În paralel, ‘consumatorii şi retailerii s-au îndreptat spre pieţele online ale darknet, platformele reţelelor sociale şi serviciile de livrare la domiciliu’, adaugă OEDT.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.