X

Ofensivă a coaliţiei arabo-kurde asupra fiefului SI în estul Siriei

Combatanţi kurzi şi arabi susţinuţi în Siria de coaliţia internaţională condusă de Washington au lansat luni un atac dur asupra ultimului fief al grupării radicale Statul Islamic (SI) din estul ţării, au indicat un lider al combatanţilor şi o organizaţie neguvernamentală, potrivit AFP, scrie agerpres.

Alianţa arabo-kurdă Forţele democratice siriene (FDS), care a început de câteva luni o ofensivă vizând cucerirea teritoriilor aflate sub controlul SI în provincia Deir Ezzor, a câştigat teren în faţa jihadiştilor, încolţindu-i în localitatea Hajin de lângă graniţa irakiană.

Citește și : Liderul opoziţiei din Cambodgia a fost eliberat pe cauţiune

Un înalt comandant al FDS a indicat luni pentru France Presse că alianţa a luat cu asalt “ultimul bastion al SI, Hajin”, cu sprijinul aerian al coaliţiei antijihadiste internaţionale.

“Bombardamentele coaliţiei continuă şi forţele noastre atacă la sol”, a explicat responsabilul citat sub acoperirea anonimatului, evocând lovituri intense de artilerie şi raiduri aeriene.

Cel puţin 15 jihadişti au fost ucişi în atacul asupra localităţii situate pe malul fluviului Eufrat, a menţionat acesta, dând totodată asigurări că la Hajin “luptele vor fi feroce pentru că SI are întăriri”.

Observatorul sirian pentru drepturile omului a confirmat lansarea operaţiunii de luni, însoţită de “lupte violente”.

“FDS a făcut o breşă în localitatea Hajin şi a preluat o serie de sectoare, deschizând un coridor pentru a le permite locuitorilor să iasă”, a afirmat directorul ONG-ului, Rami Abdel Rahman.

După ascensiunea fulminantă din 2014 şi proclamarea unui “califat” în regiunile cucerite din Irak şi Siria, SI mai controlează în prezent doar o serie de zone deşertice în special din centrul şi estul Siriei, care însă reprezintă mai puţin de 3% din teritoriul acestei ţări, conform Observatorului citat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale, Sean Ryan, a afirmat că jihadiştii continuă să deţină controlul asupra unui teritoriu de circa o mie de kmp în apropiere de Eufrat. Dar, a recunoscut acesta, “lupta va fi dificilă” şi mai îndelungată decât se prevedea, din cauza minelor instalate de jihadişti.

Ryan a mai notat că în sector s-ar putea afla “importanţi comandanţi jihadişti”, deşi “mulţi au fugit”.

Citește și : Matteo Salvini: Italia nu va accepta să primească lecţii de la nimeni

La finele lui august, liderul SI Abu Bakr al Baghdadi a făcut apel la partizanii săi să continue jihadul, în prima înregistrare care i-a fost atribuită după aproape un an. “Califatul va rămâne şi nu este limitat la Hajin”, a susţinut el atunci.

Războiul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 350.000 de morţi şi a împins în exil milioane de persoane.

Tags: arabiatackurziSIsiriawashington
Categorii: Sinteze