Ofensiva rusă din Ucraina se transformă într-o baie de sânge. O întreagă brigadă de elită a pierit în luptele de la Vovciansk

Publicat:

Ofensiva rusă din Ucraina se transformă într-o baie de sânge. O întreagă brigadă de elită a pierit în luptele de la Vovciansk

Ofensiva Rusiei de Ziua Victoriei la granița de nord a Ucrainei a avut ca scop cucerirea unei porțiuni importante de teritoriu pentru a aduce artileria grea mai aproape de orașul Harkov. Unii comandanții ruși mai ambițioși voiau chiar să cucerească al doilea cel mai populat oraș ucrainean, dar au pierdut trupe de elită, pentru puține câștiguri.

Dar nu s-a întâmplat. În câteva săptămâni de la declanșarea ofensivei pe 9 mai – ziua în care Rusia își sărbătorește înfrângerea asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial – forța de aproximativ 30.000 de trupe ruse s-a blocat în orașul Vovciansk, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Apărătorii ucraineni de la Vovciansk au învins o brigadă aeropurtată rusă de elită.

Potrivit unui corespondent ucrainean apreciat, care scrie sub pseudonimul “Nikolaev Vanek”, Brigada 83 aeropurtată s-a retras din Vovciansk după o luptă grea și costisitoare de trei săptămâni.

“Întreaga Brigadă Aeropurtată 83 este retrasă de urgență în spate pentru a-și restabili capacitatea de luptă”, a scris Vanek. “Sunt prea multe pierderi, nu pot lupta, sunt prea mulți 500“

În limbajul militar rus, „cod 500” este un soldat care refuză să lupte.

Dacă se confirmă, este o pierdere usturătoare pentru noua grupare de forțe din nordul Rusiei, care include aproximativ șapte regimente și brigăzi. Iar pierderile rusești în Vovcinsk ar putea deveni mult mai grave, deoarece supraviețuitorii unui întreg batalion – adică sute de soldați- sunt încercuiți într-o fabrică chimică din centrul Vovcinsk de două săptămâni.

Soldații prinși în capcană s-ar putea să nu reziste prea mult. Forțele aeriene ucrainene au aruncat bombe cu planare de precizie asupra uzinei chimice, transformând-o treptat în moloz.

Brigada 83 aeropurtată este, sau a fost, o forță de elită – una dintre cele aproximativ 12 formațiuni de dimensiunea unei brigăzi din corpul aeropurtat de 40 000 de persoane de dinainte de război. Încă din 2019, brigada a executat parașutarea în luptă cu vehiculele lor blindate ușoare.

În Ucraina, Brigada 83 aeropurtată a renunțat la parașute și a luptat ca o forță mecanizată în vehiculele sale BMD pe șenile și BTR pe roți. Redislocată sute de kilometri la un moment dat pentru a răspunde atacurilor ucrainene , brigada a luptat în sud în 2023 și, în această primăvară, a luat parte la asediul rusesc al orașului Ceasiv Iar din est.

Pe măsură ce ofensiva de Ziua Victoriei s-a oprit la Vovciansk, comandanții ruși au ordonat Brigăzii 83 Aeropurtate să se îndrepte spre nord și să pună din nou în mișcare gruparea de forțe din nord.

Primii parașutiști ai Brigăzii 83 Aeropurtate au apărut de-a lungul liniei frontului din Vovciansk înainte de 12 iunie. În jurul datei de 16 iunie, gruparea rusă de forțe din nord “a folosit 17 parașutiști din Brigada a 83-a”, își amintește un operator ucrainean de drone cu indicativul “Kriegsforscher”.

Brigada 82 de asalt aerian ucraineană i-a lovit pe parașutiștii ruși cu mortiere, omorând patru și rănind 10, potrivit Kriegsforscher.

A fost un început dezastruos pentru Brigada 83 de asalt aerian din Vovciansk. Incredibil, brigada s-a dublat. “În primul rând, au desfășurat un batalion de asalt de la Brigada 83”, a notat Kriegsforscher. “Acesta a suferit pierderi și au desfășurat restul brigăzii”.

Condițiile au fost brutale pentru parașutiștii ruși. “Nu mai rezistăm!”, s-ar fi plâns un parașutist pe nume Oleg Vesnin într-o înregistrare video pe care a făcut-o cu telefonul său în jurul datei de 12 iunie. “Trei zile fără mâncare și apă. Fără sprijin. Nu știu ce să fac în continuare”. Doi dintre camarazii săi zăceau răniți, dacă nu chiar morți, în spatele lui.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Două săptămâni mai târziu, Brigada 83 Aeropurtată suferise atât de multe pierderi în rândul celor aproximativ 2 000 de membri ai săi de dinainte de război – inclusiv soldați care ar fi refuzat să lupte – încât nu mai era capabilă de lupte majore, dacă informațiile lui Vanek sunt corecte, scrie Forbes.

Unitatea nu a avut de ales decât să se retragă de pe câmpul de luptă. “Bye bye”, a glumit Vanek. El a scris că se așteaptă la o soartă similară pentru orice unitate rusă care înlocuiește Brigada 83 Aeropurtată într-o luptă care devine rapid o capcană pentru infanteria rusă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noutăţile lunii iulie pe Netflix

Noutăţile lunii iulie pe Netflix În iulie, Netflix propune: "Beverly Hills Cop: Axel F.", un film în care poliţistul Axel Foley revine pentru a face...

STUDIU: Există nu mai puțin de 6 subtipuri de depresie. Cum pot crește eficiența tratamentului noile descoperiri

STUDIU: Există nu mai puțin de 6 subtipuri de depresie. Cum pot crește eficiența tratamentului noile descoperiri Depresia reprezintă o problemă majoră de sănătate publică,...

Filmul de animaţie ‘Inside Out 2’, în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul de animaţie 'Inside Out 2', în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american Pentru a treia săptămână consecutiv, filmul de animaţie ''Inside Out 2'' a...

Noi taxe şi restricţii pentru escaladarea Muntelui Fuji, în lupta cu supraaglomerarea

Noi taxe şi restricţii pentru escaladarea Muntelui Fuji, în lupta cu supraaglomerarea Rangerii de pe Muntele Fuji din Japonia au dat luni startul oficial sezonului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.