Oferta restrânsă de cereale și semințe oleaginoase vor scumpi alimentele

Publicat:

Seceta sau ploile prea abundente, războiul din Ucraina și costurile ridicate ale energiei par să limiteze din nou producția agricolă mondială anul viitor, ceea ce va duce la o restrângere a ofertelor, chiar dacă prețurile ridicate îi încurajează pe fermieri să stimuleze plantațiile, scrie Reuters, informează mediafax.

Este puțin probabil ca producția de alimente de bază, cum ar fi orezul și grâul, să refacă stocurile epuizate, cel puțin în prima jumătate a anului 2023, în timp ce culturile care produc uleiuri comestibile suferă din cauza vremii nefavorabile din America Latină și Asia de Sud-Est.


Citește și : Medvedev: Arsenalul nuclear al Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război

“Lumea are nevoie de recolte record pentru a satisface cererea. În 2023, trebuie neapărat să ne descurcăm mai bine decât anul acesta”, a declarat Ole Houe, director de servicii de consultanță la compania de brokeraj agricol IKON Commodities din Sydney. “În acest stadiu, acest lucru pare foarte puțin probabil, dacă ne uităm la perspectivele de producție globală pentru cereale și semințe oleaginoase”.

Contractele futures pentru grâu, porumb și ulei de palmier au scăzut de la maxime record sau multianuale, dar prețurile pe piața cu amănuntul rămân ridicate și se preconizează că ofertele reduse vor susține prețurile în 2023.

În condițiile în care prețurile la alimente au ajuns la niveluri record în acest an, milioane de oameni suferă în întreaga lume, în special în țările mai sărace din Africa și Asia, care se confruntă deja cu foametea și malnutriția.

Costurile importurilor de alimente sunt deja pe cale să atingă un record de aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2022, forțând țările sărace să reducă consumul.

Contractele futures de referință pentru grâu de la Chicago au sărit la un maxim istoric de 13,64 dolari pe bushel în luna martie, după ce invazia Rusiei în Ucraina, principalul exportator de cereale, a redus livrările pe o piață deja afectată de vremea nefavorabilă și de restricțiile post-pandemice.

Porumbul și soia au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în timp ce prețul de referință al uleiului de palmier brut din Malaezia a urcat la un nivel record în martie.

De atunci, prețurile grâului au scăzut la nivelurile de dinainte de război, iar uleiul de palmier a pierdut aproximativ 40% din valoare, pe fondul temerilor legate de o recesiune globală, al restricțiilor COVID-19 impuse de China și al prelungirii acordului privind coridorul Mării Negre pentru exporturile de cereale ucrainene.

În timp ce inundațiile din Australia, al doilea mare exportator de grâu din lume, din ultimele săptămâni au provocat pagube importante culturii care era gata de recoltare, se așteaptă ca o secetă severă să micșoreze recolta de grâu din Argentina cu aproape 40%.

Acest lucru va reduce disponibilitatea globală a grâului în prima jumătate a anului 2023.

Lipsa de precipitații în câmpiile americane ar putea afecta aprovizionarea pentru a doua jumătate a anului.

În ceea ce privește orezul, se așteaptă ca prețurile să rămână ridicate atât timp cât taxele de export impuse la începutul acestui an de India, cel mai mare furnizor mondial, rămân în vigoare, au declarat comercianții.

“Disponibilitatea orezului în majoritatea țărilor exportatoare este destul de redusă, cu excepția Indiei, dar aceasta are taxe de export în vigoare pentru a reduce vânzările”, a declarat un trader cu sediul în Singapore.

Perspectivele pentru porumb și soia din America de Sud par încurajatoare pentru recolta de la începutul anului 2023, deși uscăciunea recentă din unele părți ale Braziliei, principalul exportator mondial de fasole, a stârnit îngrijorări.

Citește și : Mai multe autobuze pline cu migranți au fost lăsate în fața casei Kamalei Harris, deși afară erau minus 18 grade

Uleiul de palmier, cel mai consumat ulei comestibil din lume, este afectat de furtunile tropicale din Asia de Sud-Est, unde costurile ridicate au dus la o utilizare mai redusă a îngrășămintelor.

Cu toate acestea, prețurile mai mari la cereale și cereale au încurajat fermierii să planteze mai multe culturi în unele țări, inclusiv în India, China și Brazilia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu: Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R. Moldova, indiferent de preferințele politice

Maia Sandu: Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R. Moldova, indiferent de preferințele politice Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R....

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei Cooperarea bilaterală în domeniul apărării dintre R. Moldova și Norvegia, analiza oportunităților de asistență...

Ucraina discută cu R.Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare

Ucraina discută cu R.Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare Ucraina discută cu Republica Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare, intră ilegal...

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat

În R.Moldova va fi lansată o platforma dedicată tranzacționării valorilor mobiliare de stat În Republica Moldova va fi lansată platforma eVMS.md dedicată tranzacționării valorilor mobiliare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.