La sfârșitul anului trecut, în Republica Moldova erau peste 33 800 de copii separați de părinți, iar 30 de mii dintre ei sunt copii care au părinții plecați în străinătate. Însă numărul real al copiilor care își așteaptă părinții de peste hotare este mult mai mare. Și aceasta pentru că autoritățile locale nu au informații complete despre părinții plecați din țară.

În raportul Ministerului Muncii și Protecției Sociale intitulat „Copii aflați în situație de risc și copii separați de părinți în anul 2023”, citat de Radio Europa Liberă, se arată că din cei 30 de mii de copii, majoritatea trăiesc în sate. Anul trecut mai puțin de jumătate aveau custodie legală, transmite IPN.

Părintele care pleacă pentru o perioadă mai mare peste hotare este obligat să depună o cerere către autoritatea tutelară locală, la cerere să anexeze copia buletinului și acceptul potențialului custode. Însă mulți copii sunt lăsați informal în grija rudelor, fără responsabilitate juridică și fără nicio formă de protecție, deși legea le cere părinților să facă acest lucru și să depună documentele necesare la autoritățile locale.

„Copilul poate rămâne în grija bunicii, mătușii, dar aceste persoane nu sunt recunoscute ca reprezentanți legali ai copilului, chiar dacă sunt rude apropiate. Reprezentantul legal este doar mama și tata. Fără un document oficial care să constate că o altă persoană este reprezentantul legal, noi putem constata că copilul este lăsat singur”, a spus pentru Europa Liberă Igor Chișcă, șeful Direcției politici de protecție a drepturilor copilului a MMPS.

Tutela se aplică copiilor sub 14 ani. După ce copilul împlinește 14 ani, tutela se transformă automat în curatelă, fără a fi necesară o dispoziție suplimentară din partea autorităților tutelare.

„Ne dorim ca până la sfârșitul anului 2024 cel puțin 80% din părinții plecați peste hotare să instituie custodia. Acești copii să poată fi protejați de stat. În unele localități autoritățile publice locale nici nu știu că unii copii au rămas singuri. Cel mai mare, care nu are nici 16 ani, îngrijește de cei mici, cât părinții sunt peste hotare. Și apoi avem cazuri excepționale la știri”, explică Igor Chișca.

Odată cu angajarea celor 150 de specialiști în protecția drepturilor copilului, autoritățile speră că minorii care se află în situații de risc vor fi depistați și luați la evidență.