X

OFICIAL: Referendumul constituțional de aderare la UE se va desfășura pe 20 octombrie

OFICIAL: Referendumul constituțional de aderare la UE se va desfășura pe 20 octombrie

Parlamentul a aprobat proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „Pentru” au votat 55 de deputați PAS. Socialiștii și comuniștii au solicitat excluderea din ordinea de zi a ședinței plenare a proiectului de hotărâre privind desfășurarea referendumului. Aceștia susțin că la moment nu există un consens politic privind acest referendum.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale, potrivit jurnal.md.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Potrivit unui amendament asupra proiectului, întrebarea adresată cetățenilor va fi: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre. De asemenea, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Documentul mai prevede completarea Constituției cu un nou titlu – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Astfel, se propune ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene să se realizeze de Parlament prin lege organică, iar prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și ale celorlalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene să aibă prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

 

Tags: MoldovareferendumUE
Politică