X

Oficiali ruși și americani discută la Geneva Tratatul INF

Diplomaţi ruşi şi americani se reunesc marţi la Geneva în cadrul unor discuţii asupra Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), datând din perioada Războiului Rece şi din care SUA doresc să se retragă, informează AFP şi TASS, potrivit agerpres.

‘Rusia şi SUA vor avea consultări asupra Tratatului INF ( #INFtreaty) la Geneva la 15 ianuarie’, a anunţat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-un mesaj pe Twitter.

Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

Subsecretarul de stat american însărcinat cu controlul armamentului şi probleme internaţionale de securitate, Andrea Thompson, indică într-un tweet că ea conduce delegaţia SUA la Geneva.

‘Mă aflu în fruntea unei delegaţii interdepartamentale la Geneva şi aştept să ne aşezăm cu delegaţia rusă în această dimineaţă să discutăm modul în care #Russia intenţionează să revină la respectarea completă şi verificabilă’ a Tratatului INF din 1987, scrie reprezentanta SUA în mesajul său.

Reuniunea se desfăşoară la misiunea rusă din Geneva, au indicat pentru AFP mai multe surse apropiate dosarului.

Aceste consultări au loc în timp ce SUA au adresat un ultimatum Rusiei la începutul lunii decembrie, dând termen de 60 de zile pentru a se conform tratatului, avertizând că în caz contrar se vor retrage din acest pact.

Tratatul INF, care a abolit utilizarea unei întregi serii de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.500 km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de SS-20 sovietice cu focoase nucleare care ţinteau capitalele occidentale.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

NATO şi SUA acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea unui nou sistem de rachetă, acuzaţii respinse însă de Rusia ca ‘fără fundament’.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, aceste rachete ar putea lovi oraşe din Europa în câteva minute după lansarea lor de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi pot transporta încărcătură nucleară.

Moscova insistă ca aceste acuzaţii sunt ‘neîntemeiate’ şi acuză la rândul său SUA de încălcarea acestui tratat bilateral ruso-american.

Tags: Andrea ThompsongenevarusiaSerghei RiabkovSUATratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty)
Categorii: Diaspora