Oficialii bulgari îşi anulează întâlnirile programate cu preşedintele macedonean

Publicat:

Biroul de presă al guvernului bulgar a confirmat că întâlnirile programate, joi, ale prim-ministrului Boiko Borisov şi ministrului de externe Ekaterina Zaharieva cu preşedintele macedonean Gjorge Ivanov (foto) au fost anulate, evocându-se dorinţa ”de a nu interveni în afacerile interne” ale ţării vecine Macedonia, relatează BTA, potrivit agerpres.

Anunţul intervine la o zi după ce s-a aflat că preşedintele Macedoniei a părăsit o întâlnire cu premierul macedonean Zoran Zaev şi ministrul de externe Nikola Dimitrov destinată să îl informeze despre acordul încheiat cu Grecia în disputa asupra numelui ţării.


Citeşte şi: Începe marele bal. Cupa Mondială de fotbal 2018 are fluierul de start în Rusia

Ministerul bulgar de Externe a salutat soluţia asupra numelui Macedoniei şi a adăugat că ea deschide calea pentru integrarea Skopje în UE şi NATO.

Joi, biroul de presă al guvernului bulgar a declarat că “integrarea în UE şi NATO este de o importanţă majoră pentru dezvoltarea viitoare a vecinului nostru (Macedonia) şi nu trebuie pusă la îndoială”.

Preşedintele Gjorge Ivanov a sosit într-o vizită oficială în Bulgaria, joi dimineaţă, la invitaţia preşedintelui Rumen Radev. Cei doi preşedinţi au avut o întâlnire tete-a-tete dar nu au fost făcute publice niciun fel de detalii.

Anularea întâlnirilor a declanşat imediat reacţii, atât pozitive, cât şi negative.

Un membru al coaliţiei Patrioţii Uniţi (naţionalistă n.r.), care împarte puterea (cu GERB, partidul conservator al lui Borisov n.r.), a salutat decizia prim-ministrului şi a ministrului de externe şi a declarat că este un semn de sprijin pentru guvernul macedonean şi premierul Zaev, care a semnat un tratat de bună vecinătate cu Bulgaria. Iulian Anghelov a spus că “avem o obligaţie de a susţine exact acest tip de guverne: care doresc să rezolve problemele Balcanilor”. El a considerat că decizia este de asemenea un semn de denunţare a politicii duse de Macedonia cu un an în urmă, faţă de care preşedintele Ivanov rămâne angajat. “Este o politică îndreptată împotriva tuturor vecinilor Macedoniei prin încurajarea unui limbaj de ură şi incitare la probleme pe care să le menţină deschise timp de decenii”, a mai spus parlamentarul bulgar.

Anghelov a adăugat că Bulgaria este puternic angajată în integrarea euro-atlantică a Balcanilor de Vest şi “nu îşi poate permite să sprijine liderii care lucrează împotriva ei”. “Cu atât mai mult cu cât mulţi oameni din Macedonia au rădăcini bulgare şi este obligaţia noastră să îi apărăm”, a declarat el.

Citeşte şi: Guvernatorul statului Texas a emis o proclamaţie oficială dedicată României

În schimb, poziţia parlamentarului Kristian Vigenin de la Partidul Socialist Bulgar este opusă şi el vede în anularea întâlnirilor “aproape o intervenţie destul de directă într-o dispută politică internă din Macedonia”. Fostul ministru bulgar de externe susţine că guvernul bulgar ar fi trebuit să transmită un “mesaj mai pozitiv”. “Cred că premierul (Bulgariei) ar fi trebuit să-i spună preşedintelui (macedonean) că situaţia din Macedonia cere mai multă înţelepciune şi un angajament mai puternic de a găsi o soluţie: nu demonstraţii politice de genul celor pe care le-am văzut ieri”, a spus Vigenin.

El a notat că anularea întâlnirilor este fără precedent în istoria recentă a Bulgariei. “S-ar putea să fi fost refuzate întâlniri, dar nu şi atunci când o întâlnire a fost programată înainte”, a declarat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.