Oficialii de la Beijing îi avertizează pe americani: Riscul unui incident maritim este crescut!

Publicat:

Desfăşurarea militară americană ‘fără precedent’ în regiunea Asia-Pacific a crescut riscul unui incident între flotele SUA şi Chinei, a avertizat marţi un înalt responsabil chinez. Acesta a pledat ca forţele armate americane şi chineze să menţină deschise canalele de comunicare şi să ia măsuri pentru a preveni un conflict, chiar dacă relaţiile se înrăutăţesc, potrivit AFP şi Reuters şi agerpres.

De la instalarea preşedintelui Donald Trump la Casa Albă la începutul anului 2017, cele două puteri se opun în domeniile diplomatic, comercial şi militar.


Citește și: Un militar american pregătea un atac împotriva propriei unități

Marina americană efectuează cu regularitate operaţiuni denumite ‘Libertatea de navigaţie’ în Marea Chinei de Sud cu scopul de a descuraja Beijingul, care revendică cvasitotalitatea insulelor disputate cu celelalte ţări riverane (Malaezia, Vietnam, Filipine, Brunei), precum şi în apropiere de Taiwan, insulă considerată de China drept parte a teritoriului său.

În virtutea strategiei lor ‘Pivot spre Asia’, SUA s-au apropiat în ultimii ani de ţările care se opun pretenţiilor teritoriale chineze. Washingtonul şi-a consolidat prezenţa în zonă, odată cu trimiterea de nave şi avioane în această regiune.

‘Desfăşurarea militară americană în regiunea Asia-Pacific este fără precedent’, a remarcat Wu Shicun, directorul Institutului chinez pentru studiul Mării Chinei de Sud.

‘Posibilitatea unui incident militar sau a unui tir accidental este în creştere’, a avertizat el. ‘Dacă se declanşează o criză, repercusiunile asupra relaţiilor bilaterale vor fi catastrofale’, mai apreciază acesta.

Wu Shicun s-a exprimat în cadrul prezentării la Beijing de către institutul său, aflat sub controlul Ministerului de Externe, a unui raport cu privire la ‘Prezenţa militară americană în Asia-Pacific’.

Studiul constată desfăşurarea de către Washington în zona indo-pacifică a ‘375.000 de militari’ şi a ’60 de nave ale marinei sale’. US Navy tocmai a trimis trei dintre portavioanele sale în regiune – fapt inedit după 2017 – potrivit media.

‘Pe întreaga durată a administraţiei Obama au fost efectuate doar patru operaţiuni ‘Libertatea de navigaţie’, remarcă Wu Shicun. ‘Sub Trump, au fost efectuate deja 22’, adaugă el.

‘Cele două armate trebuie să-şi intensifice comunicarea cu scopul de a ‘evita neînţelegeri strategice şi erori de calcul’, pledează el în raport, insistând pentru reluarea reuniunilor militare la nivel înalt, stabilirea unei linii telefonice directe între cele două armate şi manevre maritime comune.

‘China nu consideră SUA drept un rival potenţial şi nu are în vedere un nou război rece sau fierbinte cu acestea’, mai subliniază expertul citat în raport.

‘Relaţiile militare stabile trebuie să devină factor stabilizator în relaţiile internaţionale’, a pledat Wu Shicun, şeful acestui influent think tank al guvernului chinez.

Comunicarea este importantă pentru a evita orice eroare de judecată, a subliniat la rândul său consilierul guvernamental Zhu Feng, decanul Institutului de Studii Internaţionale de pe lângă Universitatea Nanjing.

‘Ambele ţări sunt mari puteri mature şi nu trebuie să-şi gestioneze relaţiile bilaterale atacându-se şi criticându-se emoţional’, a opinat acesta.

Citește și: Cartea care ‘cutremură’ Casa Albă a fost pusă pe rafturile librăriilor

De la crearea sa în 2018, după o restructurare majoră, Comandamentului Indo-Pacific al SUA nu a avut aproape niciun contact cu instituţia omoloagă chineză, a indicat Zhu Feng.

În acest context, Zhu a propus Washingtonului să invite Beijingul să se alăture RIMPAC, cel mai mare exerciţiu militar maritim multilateral din lume, ca o ‘măsură pentru o mai bună cunoaştere’ a militarilor de ambele părţi.

În pofida unei creşteri importante a bugetului chinez destinat apărării (163 miliarde de euro oficial în 2020), acesta rămâne de trei până la patru ori inferior celui al SUA, care rămân de departe prima putere militară mondială.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CNAM avertizează: O nouă schemă de escrocherie, cu datorii inventate privind fondurile de asigurare medicală

CNAM avertizează: O nouă schemă de escrocherie, cu datorii inventate privind fondurile de asigurare medicală O nouă schemă de escrocherie a fost pusă la cale...

‘Cartea verde’ digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni

'Cartea verde' digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie...

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari ai PSDE din raionul...

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova Guvernul României a aprobat astăzi, 2 octombrie,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.