X

Oficialii irakieni şi kurzi se întâlnesc la Ebil să discute blocada impusă Kurdistanului

O delegaţie guvernamentală irakiană discută luni în Kurdistan ridicarea blocadei aeriene impuse din septembrie de Bagdad regimului autonom, a afirmat un responsabil kurd, potrivit AFP, transmite agerpres.

Sâmbătă, ministrul de interne al Kurdistanului irakian, Karim Sinjari, s-a deplasat la Bagdad pentru prima vizită la acest nivel de la desfăşurarea, la sfârşitul lunii septembrie, a referendumului de independenţă kurd care a declanşat o criză între Erbil şi Bagdad.

Citeşte şi: ATAC cu armă albă într-o şcoală din Rusia. Mai mulţi elevi şi un profesor sunt răniţi – FOTO/VIDEO

La sfârşitul acestei întâlniri, oficiali de la Bagdad au spus că s-au înregistrat progrese în discuţii.

Luni, o delegaţie condusă de secretarul general al guvernului irakian, Mehdi al-Allaq, se va afla la Erbil, a spus un responsabil kurd.

Această delegaţie cuprinde “oficiali din cadrul Direcţiei de Frontieră, ai autorităţii pentru resurse hidraulice, ai Autorităţii Aviaţiei Civile şi ai Ministerului Petrolului”, a precizat acest responsabil, rămas sub protecţia anonimatului.

După referendum, unde s-a votat masiv în favoarea independenţei, Bagdadul a interzis până la sfârşitul lunii februarie orice zbor internaţional dinspre şi spre cele două aeroporturi din Kurdistanul irakian – Erbil şi Sulaymaniyah.

Citeşte şi: Un balcon al Bursei din Jakarta a căzut peste oameni – FOTO/VIDEO

Puterea centrală şi-a trimis de asemenea trupele pentru a prelua controlul asupra unor zone disputate, privându-i pe kurzi, în plină criză economică, de imensele câmpuri petroliere şi de importantele lor venituri din vânzarea de ţiţei.

Bagdadul vrea de asemenea să preia din nou controlul asupra a trei puncte de frontieră între Iran şi Irak situate în Kurdistan, precum şi asupra celui de la Fish-Khabur, la intersecţia teritoriilor irakian, sirian şi turc, pe unde trece oleoductul irakian spre portul turc Ceyhan. 

Tags: ErbilFish-KhaburIrakIranKarim SinjariKurdistanul irakiankurziMehdi al-AllaqSulaymaniyah
Categorii: Sinteze