X

Oficialii ruși au finalizat o operațiune de evacuare a civililor înaintea bătăliei de la Herson

Oficialii ruși afirmă că au finalizat o operațiune de evacuare a civililor din orașul Herson, ocupat în sudul țării, înainte de o așteptată bătălie cu forțele ucrainene care avansează, scrie BBC, informează mediafax.

Se spune că cel puțin 70.000 de civili ar fi trecut pe malul estic al Niprului, în ceea ce Ucraina a numit deportări forțate.

Citește și: Japonia ar putea achiziţiona rachete de croazieră americane Tomahawk

“Pregătim Hersonul pentru apărare”, a declarat un comandant al miliției ruse.

Între timp, Rusia a declarat că a mobilizat cei 300.000 de rezerviști necesari.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, i-a spus președintelui Vladimir Putin că 41.000 dintre cei chemați sunt deja pe câmpul de luptă din Ucraina. Cifrele nu au fost verificate în mod independent.

Comentariile ministrului vin pe fondul nemulțumirii tot mai mari a populației din întreaga Rusie față de campania de mobilizare.

Vineri, Șoigu a fost avertizat de către un membru al parlamentului rus că recruții sunt trimiși pe linia frontului fără pregătire. Maxim Ivanov a declarat că este inacceptabil să se trimită recruți în locuri precum Donețk fără a fi pregătiți.

Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost una dintre cele patru zone din Ucraina anexate de Vladimir Putin luna trecută, în ciuda faptului că Rusia nu deține controlul total asupra niciuneia dintre ele.

Orașul Herson a fost capturat la scurt timp după ce a început invazia Rusiei – dar în ultimele săptămâni forțele ucrainene au recucerit în mod constant teritoriul de pe malul vestic sau drept al Niprului. Linia frontului se află la 30 km de oraș, potrivit oficialilor ucraineni.

Ucraina subliniază că deportarea sau transferul civililor de către o putere ocupantă în interiorul sau în afara teritoriului ocupat este o crimă de război

Un alt oficial numit de Rusia a recunoscut că mulți civili au rămas. Vladimir Saldo, instalat de ruși în funcția de guvernator al Hersonului, a declarat că 150-170.000 de persoane se aflau încă în orașul de pe malul drept (vestic) al Niprului și în jurul acestuia. Populația de dinainte de război a orașului era de aproximativ 300.000 de locuitori.

Oficialii ucraineni au pus sub semnul întrebării cifrele oferite de autoritățile ruse de ocupație.

Un locuitor a declarat săptămâna trecută pentru BBC că nimeni nu pleacă nicăieri și că soldații ruși erau îngrijorați de modul în care ar putea supraviețui în orașul Kherson.

Unul dintre cei mai duri susținători ai războiului, liderul cecen Ramzan Kadîrov, a recunoscut că o unitate cecenă a suferit “pierderi mari” în regiune în această săptămână. El a declarat că 23 de luptători au fost uciși și alți 58 au fost răniți într-un atac al artileriei ucrainene, dar a continuat să afirme că forțele sale au ucis mult mai mulți ucraineni.

Liderul regional ucrainean din Herson, Serhiy Khlan, a declarat că oamenii lui Kadîrov au fost înlocuiți de soldați mobilizați recent. Câmpurile din jurul capitalei regionale au fost minate, a spus el.

Citește și: Coreea de Nord a tras două rachete balistice cu rază scurtă

Înaintea oricărei bătălii pentru orașul Herson, oficialii ucraineni au sugerat că Rusia și-a retras autoritatea de ocupație în orașul Henichesk, situat la aproximativ 200 km sud-est.

Purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Natalya Humenyuk, a declarat că rușii încearcă să se mențină pe malul drept al Niprului, dar faptul că se pregătesc să apere și cealaltă parte a râului este un “semn revelator că înțeleg situația reală – că este puțin probabil ca ei să se mențină pe malul drept”.

Tags: DoneţkHersonNiprurazboiucrainaVladimir Putin
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina