Oficialii ucraineni și ruși se acuză între ei pe tema incendiului de la mănăstirea construită în anul 1526

Publicat:

Oficialii ucraineni și ruși se acuză între ei pe tema incendiului de la mănăstirea de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1526, informează mediafax.

Un incendiu a cuprins sâmbătă clădirea principală a mănăstirii de lemn Toți Sfinții din Sviatohirsk, în estul Ucrainei, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană. Clădirea originală datează din 1526, potrivit site-ului oficial al bisericii. Aceasta a fost reconstruită în 2005, folosind tradițiile arhitecturii rusești din secolele XVI-XVII.


Citește și : Emisarii SUA, Coreii de Sud şi Japoniei au avut o întâlnire la Seul

Faimoasa mănăstire de lemn din estul Ucrainei este afiliată la Patriarhia Moscovei, care este condusă de Patriarhul Kirill, un aliat al președintelui Vladimir Putin și susținător al armatei ruse, potrivit BBC.

Un oficial ucrainean susține că, pe 30 mai, militarii ruși au omorât patru călugări.

„Eparhia din Donețk a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a confirmat că în această mănăstire, pe lângă călugări și călugărițe, se aflau 300 de refugiați, printre care persoane cu dizabilități și bătrâni, și aproape 60 de copii, printre care și nou-născuți”, a anunțat ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkașenko, pe Facebook.

Ministerul Apărării din Rusia a reacționat și a acuzat trupele „naționaliste” ucrainene pentru incendiul de la mănăstirea de lemn.

Printr-un mesaj transmis pe Telegram, rușii susțin că în timp ce unitățile Brigăzii 79 de Asalt Aeropurtat din Ucraina se retrăgeau din Sviatohirsk, „naționaliștii ucraineni au dat foc mănăstirii de lemn”.

„Potrivit rezidenților locali, o rafală de muniție incendiară de la o mitralieră de calibru mare montată pe un vehicul blindat ucrainean Kozak a fost trasă în pereții de lemn ai spațiului cu boltă al structurii”, spun oficialii ruși..

Citește și : Ziua 100 de război în Ucraina! Ruşii îşi concentrează toate forţele asupra Donbasului

În mesaj se mai spune că militarii ruși aflați la nord de Sviatohirsk „nu desfășoară operațiuni de luptă în această zonă și nu bombardează teritoriul Rezervației istorice și arhitecturale Sviatohirsk”.

Informațiile lansate de ucraineni și ruși nu au putut fi verificate din surse independente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.