X

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului critică lipsa de transparenţă manifestată de Iordania în privinţa arestării unor responsabili

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a criticat vineri lipsa de transparenţă manifestată de Iordania după arestarea a cel puţin 16 responsabili şi lideri tribali, printre care şi fostul prinţ moştenitor Hamza, suspectat că a complotat împotriva fratelui său vitreg, regele Abdullah al II-lea, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Autorităţile iordaniene au efectuat pe 3 aprilie o serie de arestări pentru a împiedica o tentativă de ”destabilizare” a Regatului, printre cei arestaţi numărându-se şi un fost consilier al regelui Abdullah al II-lea.

Citește și : UPDATE: DOLIU în UK! Prinţul Philip A MURIT la 99 de ani!

Fostul prinţ moştenitor Hamza a fost plasat în arest la domiciliu. El a transmis de acolo mesaje video în care acuză familia regală iordaniană de corupţie, incompetenţă şi hărţuire.

”Subliniem că orice investigaţie, inclusiv investigaţii legate de securitatea naţională, trebuie să se desfăşoare cu respectarea normelor internaţionale privind drepturile omului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Marta Hurtado.

Ea a adăugat că aceste arestări sunt în realitate ”ultimele dintr-o serie de măsuri luate în ultimul an şi îndreptate împotriva celor care critică guvernul şi (vorbesc) împotriva corupţiei, care contribuie la o creştere a segmentării societăţii”.

Citește și : Turiştii spaţiali sunt gata de îmbarcare într-una dintre numeroasele MISIUNI private

Hamza a negat că ar face parte dintr-o conspiraţie împotriva regelui Abdullah al II-lea, după ce arestarea sa a fost pusă posibil pe seama unei vizite făcute unor lideri tribali cărora le-ar fi cerut sprijin.

Oficiul ONU mai menţionează că nu ştie dacă Hamza încă este arestat la domiciliu, dar notează că nici împotriva lui şi nici împotriva celorlalte persoane arestate nu au fost formulate oficial acuzaţii.

Tags: Abdullah al II-leaHamzaiordaniaONU
Categorii: Sinteze