X

OIAC – victima unor “activităţi legate de securitatea cibernetică”

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a fost victima unor “activităţi legate de securitatea cibernetică” care au crescut de la începutul anului 2018, a declarat joi OIAC în urma dezvăluirilor privind o tentativă de piraterie informatică din partea a patru agenţi ruşi, informează France Presse, potrivit Agerpres.

“OIAC ia foarte în serios securitatea sistemelor sale de informaţie şi a reţelelor. De la începutul anului 2018, organizaţia a observat o creştere a activităţilor legate de securitatea cibernetică”, potrivit unui comunicat.

Citește și : Ungaria şi Polonia au contestat la CJUE reforma directivei europene privind lucrătorii detaşaţi

Olanda a anunţat joi că a expulzat patru agenţi ruşi care încercau să pirateze sediul OIAC din Haga, un caz pe care guvernul olandez îl consideră “extrem de îngrijorător”.

Această situaţie a fost o ocazie pentru NATO, Uniunea Europeană, Canada şi Statele Unite să denunţe comportamentul Rusiei.

Într-o atmosferă demnă de Războiul Rece, care a predominat de la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, Londra şi Canberra au acuzat în aceeaşi zi serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) că a efectuat principalele atacuri cibernetice la nivel mondial din ultimii ani.

Citește și : Indonezia: Echipele de salvare au depistat o persoană în viaţă sub ruinele unui hotel prăbuşit acum o săptămână din cauza cutremurului

Autorităţile olandeze au dezvăluit modul în care agenţii ruşi au plasat un vehicul încărcat cu echipamente electronice în parcarea unui hotel aflat lângă sediul OIAC pentru a pirata sistemul informatic al acesteia.

Acest lucru s-a întâmplat în aprilie, când OIAC investiga otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia şi un presupus atac chimic în Siria la Duma, imputat de Occident forţelor guvernamentale siriene. Autorităţile olandeze nu au stabilit în mod oficial o legătură între tentativa de piratare şi cele două anchete ale OIAC.

Tags: agenticanadaNATOOIACpiraterieStatele Uniteuniunea europeana
Categorii: Diaspora