OLAF deschide o anchetă asupra produselor contrafăcute împotriva pandemiei de coronavirus

Publicat:

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunţat vineri că a deschis o anchetă privind importarea în Europa a unor produse false de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, cum ar fi echipamente de protecţie sau produse de igienă, relatează AFP, scrie agerpres.

Pandemia “le-a oferit din păcate noi oportunităţi celor care comit fraude să profite de cererea puternică”, subliniază OLAF.


Citește și : Trump a pus în aplicare Legea de producţie pentru apărare

Instituţia evidenţiază ineficienţa acestor produse şi, în unele cazuri, chiar periculozitatea lor pentru sănătate, precizând că lucrează cu serviciile vamale ale statelor membre ale UE pentru a împiedica intrarea acestor produse.

Printre produsele incriminate se numără dezinfectanţi, teste, măşti şi materiale medicale.

“Furnizăm informaţii în timp real. Este crucial să împiedicăm intrarea acestor produse false în Europa pentru protejarea sănătăţii noastre şi pentru lupta împotriva pandemiei”, subliniază OLAF, care publică fotografii cu măşti false, în special pentru copii.

Aceste măşti false au fost propuse online în mai multe ţări din UE la preţuri cuprinse între 5 şi 10 euro, de trei ori mai mult decât preţul normal.

Citește și : Coreea de Sud izolează toate persoanele venite din Europa

Aceste produse sunt cel mai adesea vândute pe internet, dar ajung de asemenea în Europa prin containere cu certificate false sau declarate ca alte produse, conform OLAF, care nu oferă mai multe detalii.

OLAF, care dispune de echipe de experţi, nu are puterea de a impune sancţiuni. Instituţia transmite rezultatele anchetelor sale autorităţilor naţionale, care pot decide deschiderea unei proceduri penale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.