OLAF nu este destul de eficient împotriva delapidării banilor europeni

Publicat:

Uniunea Europeană nu a reuşit să pună capăt abuzurilor cu fonduri ale Uniunii în valoare de milioane de euro în fiecare an şi a recuperat doar circa 15% din această sumă, relevă un raport al Curţii de conturi europene făcut public joi, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Utilizarea frauduloasă a fondurilor UE a reprezentat 391 de milioane de euro în 2017, sumă comparabilă cu cea înregistrată în ultimii patru ani, dar investigaţiile Oficiului european de luptă antifraudă OLAF au dus la urmăriri penale, în statele membre ale UE, în numai 45% dintre cazuri, se menţionează în raport. În acelaşi timp, între 2012 şi 2016, numai circa 15% din fondurile obţinute necuvenit au fost recuperate.


Citeşte şi: Poliţia mexicană a descoperit 20 de cadavre, majoritatea carbonizate

Deşi abuzurile descoperite se referă la sume minore comparativ cu bugetul anual al UE de circa 140 miliarde de euro, auditorii consideră că mare parte din fraude nu sunt raportate, mecanismul de schimb de informaţii între statele Uniunii fiind de asemenea greoi.

Fondurile de la UE merg, în cea mai mare parte, către agricultori şi proiecte în regiuni mai sărace ale blocului comunitar.

În unele cazuri, OLAF a constatat că fondurile UE au fost deturnate de politicieni sau rude ori asociaţi ai acestora, ceea ce poate reprezenta o problemă când autorităţile naţionale trebuie să instrumenteze fraudele.

Citeşte şi: Bărbatul, care ‘a plantat’ colete suspecte la ambasadele din Australia, a fost arestat

Auditorii au cerut totodată Comisiei să asigure OLAF prerogative suplimentare şi au salutat decizia de creare a unui Parchet European care să se ocupe de anchetele asupra cheltuielilor UE, din 2021, dar au avertizat că lipsa de personal şi de finanţare poate face ca acesta să se bazeze în mod excesiv pe autorităţile naţionale.

Noua instituţie nu va avea jurisdicţie în ţări ca Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia, Marea Britanie sau Danemarca, care nu s-au alăturat acestei iniţiative. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.