X

Olaf Scholz: Penuria din Marea Britanie este cauzată în principal de Brexit

Lipsa şoferilor de camion şi penuria de benzină, care s-au agravat în week-end în Marea Britanie, sunt o problemă legată de Brexit, a declarat luni Olaf Scholz, ministrul german de Finanţe în exerciţiu şi potenţial viitor cancelar, potrivit AFP, scrie agerpres

“Am lucrat intensiv pentru a-i convinge pe britanici să nu părăsească Uniunea Europeană”, însă, “acum că au decis să o facă, sper că vor putea să gestioneze problemele care apar”, a răspuns Scholz la o întrebare a unui jurnalist britanic pe acest subiect.

Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

“Libertatea de mişcare a lucrătorilor face parte din UE”, a adăugat social-democratul, al cărui partid, SPD, a ieşit pe primul loc la alegerile legislative de duminică, la o diferenţă mică faţă de conservatorii Angelei Merkel.

În ciuda apelurilor guvernului britanic către cetăţeni să nu se panicheze, benzinăriile au fost luate cu asalt în Marea Britanie: penuria, care afectează de asemenea sectorul agroalimentar, este cauzată de un deficit de 100.000 de şoferi de camion după Brexit şi după izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Aflat sub presiune, guvernul lui Boris Johnson s-a declarat sâmbătă hotărât să îşi modifice politice de imigraţie post-Brexit şi să acorde până la 10.500 de vize de muncă provizorii.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

Conform presei, Londra intenţionează să mobilizeze armata pentru a acoperi lipsa de şoferi.

“Chestiunea salariilor” şi “condiţiile de muncă” ar putea face de asemenea sectorul mai puţin atractiv, potrivit lui Olaf Scholz, care are şanse să devină viitorul cancelar german, la conducerea unei coaliţii între partidul său social-democrat, ecologişti şi liberali.

Tags: covid-19marea britanieOlaf ScholzUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora