Olaf Scholz reaminteşte responsabilitatea Germaniei pentru Holocaust

Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a reamintit vineri responsabilitatea istorică a ţării sale pentru uciderea a milioane de evrei în timpul perioadei naziste, în contextul comemorării victimelor Holocaustului, relatează DPA, potrivit agerpres.

“Suferinţa celor şase milioane de evrei ucişi nevinovaţi nu poate fi uitată. Şi nici suferinţa supravieţuitorilor”, a scris Scholz pe Twitter.


Citeşte şi: Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la memorii, în timp ce avocaţii săi costă bugetul 220.000

Victimele Holocaustului sunt comemorate vineri în întreaga Germanie.

În cadrul unei ceremonii în parlament va lua cuvântul o supravieţuitoare, Rozette Kats, iar la eveniment va participa şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

Comemorările din acest an se concentrează pe persoanele persecutate de nazişti din cauza orientării şi identităţii lor sexuale.

La 27 ianuarie 1945, soldaţi ai Armatei Roşii sovietice i-au eliberat pe supravieţuitorii de la lagărul de concentrare şi exterminare Auschwitz din Polonia ocupată de nazişti. Naziştii au ucis în acel loc peste un milion de persoane, majoritatea evrei.

Această dată este marcată în Germania ca ziua de comemorare a victimelor Holocaustului începând din 1996, în numeroase locuri din ţară fiind depuse coroane de flori.

Rozette Kats urmează să susţină un discurs comemorativ în Bundestag, urmat de o intervenţie a lui Klaus Schirdewahn, din partea comunităţii LGBTQ. Klaus Schirdewahn a fost condamnat în 1964 din cauza unei legături sexuale cu un alt bărbat pe baza unei legi din perioada nazistă care era încă în vigoare atunci.

Citește și: Mark Rutte vrea înăsprirea regulilor privind migraţia – Black News

Comitetul Internaţional Auschwitz a făcut o paralelă cu războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

“În acest an, supravieţuitorii lagărelor germane de concentrare şi exterminare se confruntă cu noi suferinţe şi orori în această zi de comemorare, care este întotdeauna dureroasă pentru ei: amintirea familiilor şi colegilor deţinuţi ucişi se amestecă acum cu oroarea noului război din Europa”, a transmis comitetul vineri dimineaţă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

Cel puţin 78 de morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în RD Congo chiar sub ochii rudelor şi prietenilor pasagerilor

Cel puţin 78 de morţi şi zeci de dispăruţi după scufundarea unui feribot în RD Congo chiar sub ochii rudelor şi prietenilor pasagerilor Cel puţin...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.