X

Olanda anunță că se va retrage din minisunea ONU în Mali pentru a-şi spori contribuţia la misiunea NATO în Afganistan

Olanda a anunţat vineri că îşi va retrage participarea la misiunea ONU de menţinere a păcii în Mali (MINUSMA), pentru a-şi spori contribuţia la misiunea NATO în Afganistan, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Olanda va pune capăt contribuţiei sale actuale la misiunea Naţiunilor Unite în Mali la 1 mai 2019’, pentru a o ‘intensifica’ pe cea din cadrul misiunii NATO în Afganistan, a comunicat Ministerul Apărării.

Citește și : SUA: Trump impune tarife vamale de 25% pentru importuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari

Anunţul de joi intervine la două zile după publicarea unui raport foarte critic faţă de Ministerul Apărării, în care Curtea de Conturi acuză lipsa de ‘echipamente, antrenament şi materialele defectuoase’ ale Căştilor albastre olandeze în Mali.

Forţele olandeze şi-au început participarea la MINUSMA în aprilie 2014, desfăşurând până la 400 de militari. În prezent, în Mali se află aproape 250 militari olandezi, dintr-un total de 15.000 de membri ai misiunii ONU. Olanda a repatriat din Mali în 2017 patru elicoptere de atac Apache şi trei elicoptere de transport Chinook.

MINUSMA a fost desfăşurată în iulie 2013, după o intervenţie militară internaţională împotriva grupărilor jihadiste, declanşată în ianuarie acelaşi an la iniţiativa Franţei, intervenţie care continuă şi în prezent.

Citește și : Suedia: Un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru că spiona refugiaţi tibetani în folosul Chinei

O comisie olandeză creată după decesul a două Căşti albastre olandeze în Mali, în explozia accidentală a unui mortier în mai 2016, a acuzat Ministerul Apărării de ‘control insuficient privind securitatea în muncă’.

Incidentul a dus la demisia ministrului apărării, Jeanine Hennis, în octombrie 2017.

Tags: AfganistanCurtea de ConturielicoptereMaliMINUSMANATOolanda
Categorii: DiasporaSinteze