X

Olanda este în doliu. Autorităţile cercetează motivele atacului din Utrecht

Drapelele au fost coborâte în bernă la instituţiile guvernamentale din Olanda, marţi, la o zi după ce un bărbat a deschis focul într-un tramvai în oraşul Utrecht, atac soldat cu trei morţi şi cinci răniţi, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Un suspect – Gokmen Tanis, în vârstă de 37 de ani, de origine turcă, a fost reţinut după operaţiuni de căutare care au durat şapte ore şi conform legii olandeze el trebuie să fie adus în faţa justiţiei până joi.

Citeşte şi: În plină campanie electorală, preşedintele sud-african a rămas blocat într-un tren de navetişti 

Autorităţile olandeze au declarat că încă încearcă să stabilească motivul acestui atac comis într-un cartier rezidenţial liniştit din Utrecht. Comisarul regional de poliţie, Rob van Bree, a declarat că nu se cunoaşte deocamdată nicio legătură între suspect şi victime, în timp ce premierul Mark Rutte a afirmat că motivele “teroriste” nu pot fi încă eliminate.

Procurorul general din Utrecht, Rutger Jeuken, a declarat luni seara, în cadrul unei conferinţe de presă, că la originea atacului s-ar putea afla probleme de familie ale suspectului. Acesta a mai fost arestat, a declarat Jeuken, fără a da detalii suplimentare. Autorul atacului nu a făcut nicio declaraţie şi nici avocatul care îl reprezintă.

Citeşte şi: Jihadiştii islamişti ameninţă cu răzbunarea atacului terorist din Noua Zeelandă

Potrivit ziarului olandez Algemeen Dagblad, printre victime se află o tânără, în vârstă de 19 ani, care lucra într-o cafenea, şi un antrenor de fotbal local, tatăl a doi copii. Ambele victime au nume de familie olandeze.

A treia victimă nu a fost identificată de poliţie sau presă. Poliţia a anunţat pe Twitter că va da un comunicat de presă “în cursul dimineţii”.

Utrecht, al patrulea oraş ca mărime din Olanda, cu o populaţie de aproximativ 340.000 de locuitori, este cunoscut pentru pitorescul său şi numărul mare de studenţi. Incidentele armate în acest oraş sunt rare ca şi în întreaga ţară.

Atacul armat a avut loc în 24 Oktoberplein, un punct de joncţiune din vestul oraşului Utrecht, la ora locală 10.45 (09.45 GMT). 

Tags: Gokmen TanisMark RutteolandaUtrecht
Categorii: Externe