Olanda. Geert Wilders va fi judecat din nou pentru discriminare

Publicat:

Liderul populist olandez Geert Wilders va compărea din nou în faţa justiţiei în mai 2018 la procesul în care este acuzat pentru discriminare, a anunţat joi Curtea de Apel de la Haga, informează AFP, potrivit agerpres.

Însă premierul liberal Mark Rutte şi şase foşti miniştri ai guvernului precedent nu vor trebui să se prezinte în calitate de martori la acest proces, cum ceruse apărarea lui Geert Wilders, a subliniat postul public de radio-televiziune NOS.


“Examinarea pe fond a dosarului Wilders va începe la 17 mai 2018. Această dată a fost planificată de comun acord cu Ministerul Public şi cu avocaţii suspectului”, a anunţat Curtea de Justiţie într-un comunicat.

Citeşte şi: Trump şi marele dragon chinez. Lecţie de istorie prezidenţială la Beijing – VIDEO

Apărarea şi Parchetul olandez, care a cerut o amendă de 5.000 de euro, au făcut apel la verdictul tribunalului din Schiphol, lângă Amsterdam.

Deputatul anti-islam în vârstă de 54 de ani a fost declarat vinovat la 9 decembrie de discriminare, însă a fost absolvit de acuzaţia de incitare la ură şi nu a primit nicio pedeapsă.

Politicianul este urmărit penal pentru afirmaţii făcute în timpul unui dineu desfăşurat la Haga după alegerile municipale din martie 2014. El i-a întrebat pe susţinătorii săi dacă ar dori “mai mulţi sau mai puţini marocani în oraşul lor şi în Olanda”. În faţa unei mulţimi ce scanda “Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!, el a răspuns zâmbind: “ne vom ocupa de asta”.

Curtea de la Haga “îi solicită Ministerului Public să redacteze un proces-verbal asupra traiectoriei plângerii”, a anunţat aceasta, în condiţiile în care 6.400 de plângeri au fost depuse de cetăţeni şi organizaţii.

De asemenea, ea a dat curs cererii apărării de a însărcina doi experţi pentru a ancheta înainte de proces asupra “conceptului de ‘rasă’ în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a conceptului de ‘dezbatere societală'”, a precizat ea.

Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

Curtea va numi un al treilea specialist pentru a face cercetări asupra “libertăţii de exprimare”.

Procesul în apel va avea loc după alegerile municipale olandeze prevăzute să aibă loc la 21 martie 2018, în urma cărora Geert Wilders mai speră să-şi sporească prezenţa Partidului său al Libertăţii (PVV) la nivel local.

În timpul ultimelor alegeri legislative din mai, PVV nu a atins scorul estimat de sondaje, care prognozau clasarea lui pe primul loc. Cu toate acestea, el a reuşit să iasă pe locul doi, trecând de la 12 la 20 de locuri în Camera Inferioară a parlamentului şi devenind astfel cea mai mare formaţiune a opoziţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.