Olanda: Un deputat denunţă jargonul juridic “de neînţeles” folosit de judecători

Publicat:

Jargonul juridic folosit de judecătorii din Olanda face ca deciziile şi procedurile să fie de neînţeles pentru o parte a populaţiei, a denunţat un deputat olandez într-un plan de acţiune privind egalitatea în faţa justiţiei, relatează AFP, scrie agerpres.

“Legile complexe, hotărârile judecătoreşti complicate şi jargonul profesional creează neîncredere. Deciziile judecătorilor trebuie să fie clare şi uşor de înţeles pentru toţi”, a scris deputatul olandez Maarten Groothuizen.


Citește și : Lavrov: Sancţiunile americane împotriva Turciei şi Rusiei sunt parte a unei „politici nelegitime”

Educaţia, competenţele lingvistice şi origine socială nu trebuie să afecteze egalitatea cetăţenilor în faţa unui judecător, pledează deputatul progresist, iniţiatorul textului.

“Încrederea începe cu înţelegerea reciprocă. Acest lucru necesită ca hotărârile judecătoreşti să fie redactate într-un limbaj inteligibil şi clar”, a declarat într-un comunicat alesul partidului social-liberal D66, membru al coaliţiei guvernamentale.

“Un proces este deja o provocare pentru persoanele implicate”, a mai spus deputatul, care este fost procuror.

Formaţiunea D66 doreşte prin acest plan de acţiune ca hotărârile judecătoreşti să fie publicate la nivelul de competenţă lingvistică B1 – al treilea nivel din şase la scară europeană – care cere utilizatorului să înţeleagă punctele esenţiale atunci când este utilizat un limbaj clar şi standard.

Partidul susţine, de asemenea, o mai mare diversitate în rândul judecătorilor pentru a “reflecta mai bine societatea”.

Citește și : Planul pentru Brexit al Theresei May, ar putea fi contestat din nou din partea propriului partid

“Societatea noastră este diversă. Mai mult de 12% din populaţia olandeză are origini neoccidentale, comparativ cu doar 2%” din cei 2.300 de judecători din ţară, a subliniat Groothuizen.

Planul său de acţiune trebuie însă să aştepte revenirea membrilor guvernului şi a parlamentului, aflaţi în vacanţă până pe 4 septembrie, pentru a putea fi dezbătut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.