Oleg Serebrian, detalii despre eliberarea lui Victor Pleșcanov: Ucraina, un negociator în procesul de negocieri

Publicat:

Serebrian, detalii despre eliberarea lui Victor Pleșcanov: Ucraina, un negociator în procesul de negocieri

Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare a menționat în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV, că nu doar a știut despre eliberarea deținutului politic de la Tiraspol, Victor Pleșcanov, ci s-a așteptat ca acest proces să se întâmple mult mai devreme.

„Nu numai că am știut că va fi eliberat, am crezut că se va produce mult mai repede și că vor fi și alți deținuți politici care sunt acolo. Șirul de nume din păcate continuă să crească. Sunt cazuri similare cu cazul lui Pleșcanov, cum ar fi cazul Ermurachi. Contăm pe înțelegerea Tiraspolului a situației și contăm mai departe pe partenerii noștri externi care se implică în aceste cazuri. Chiar și acum va fi o misiune medicală care va ajunge la cei mai mulți dintre acești deținuți pentru a stabili exact starea lor, inclusiv psihologică”, a spus Oleg Serebrian, potrivit jurnal.md.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Vicepremierul a confirmat că în mare parte Victor Pleșcanov a fost eliberat pe motive de sănătate. Acesta după eliberare a menționat că nu și-a văzut dosarul și că nu știe motivul pentru care a fost închis.

„Vă asigur că nici eu nu am văzut aceste dosare. Multe cazuri, cum este cazul lui Stanislav Mânzărari, nu cunoaște nici el, nici familia, motivul pentru care a fost închis. Am vorbit cu tatăl lui, am încercat să înțeleg dedesubturile. Cazul era legat de cel al lui Andrei Samonii. Samonii care era ca și cum principalul vinovat nu mai este întemnițat, dar Mânzărari rămâne oricum în continuare închis. Sunt foarte multe nelămuriri în aceste dosare. În unele din ele nici așa zișii inculpați nu-și cunosc învinuirile care li se aduc, nici apropiații, și nici măcar noi care împreună cu comunitatea internațională încercăm să aflăm măcar crâmpeie”, a mai spus vicepremierul.

Autoritățile nerecunoscute din Tiraspol invocă „secretul anchetei”, dar oamenii nu cunosc ce învinuiri li se aduc nici chiar după ce sunt condamnați.

Întrebat dacă Tiraspolul folosește aceste cazuri ca monedă de schimb pentru a determina Chișinăul să facă anumite cedări în schimbul eliberării lor, Oleg Serebrian a menționat că „ar fi foarte periculos să se meargă pe astfel de scenarii, pentru că asta ar încuraja de fapt Tiraspolul să continue aceste abuzuri.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

„Cel puțin n-am primit niciodată oferta pe masă. Poate că un astfel de mecanism să fi funcționat câdva, deși mă îndoiesc că și anterior cei de la Chișinău ar fi recurs la astfel de soluții. Cred că presiunea internațională joacă un rol mai mare. Ucraina a jucat un rol în cazul dat, domnul ambasador a fost și el la Tiraspol. Personal am rugat colegii ucraineni ca să aibă în vedere și aceste cazuri, Ucraina fiind negociator în procesul de negocieri. Faptul că numele acestor oameni răsună datorită și presei, ONG-urilor, fără îndoială că ajută”, a mai spus Oleg Serebrian.

Amintim, că Victor Pleșcanov, aflat în detenție ilegală la Tiraspol aproape doi ani, pentru arborarea drapelului Ucrainei și pentru că a condamnat invazia rusă, a fost eliberat la 17 mai. El a fost condamnat de autoritățile secesioniste pentru așa numita „incitare la extremism” , fiind condamnat pe 26 septembrie 2022, la trei ani și două luni privațiune de libertate, într-un dosar „secret” care nici măcar nu i-a fost adus la cunoștință.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mark Rutte, criticat de lideri europeni pentru refuzul implicării Olandei în finanţarea unor proiecte de apărare

Mark Rutte, criticat de lideri europeni pentru refuzul implicării Olandei în finanţarea unor proiecte de apărare Premierul interimar olandez, Mark Rutte, viitorul secretar general al...

Radu Albot se va întîlni cu unul dintre cei mai buni tenismeni din lume

Radu Albot se va întîlni cu unul dintre cei mai buni tenismeni din lume Tenismenul moldovean Radu Albot (locul 145 ATP) se va confrunta în...

Cum ar putea albinele să ajute familiile afectate de război din Ucraina

Cum ar putea albinele să ajute familiile afectate de război din Ucraina Potrivit cercetătorilor, ceara de albine ar putea fi esențială pentru conservarea alimentelor în...

Schimbările climatice au sporit canicula din timpul pelerinajului musulman cu 2,5 grade Celsius, afirmă cercetătorii

Schimbările climatice au sporit canicula din timpul pelerinajului musulman cu 2,5 grade Celsius, afirmă cercetătorii Valul de caniculă din Arabia Saudită considerat responsabil pentru moartea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.