Oleg Serebrian: Este de dorit ca până devenim membri ai UE să avem conflictul transnistrean soluționat

Publicat:

Nu mai există o interdependență între procesul de aderare europeană și cel de reintegrare. Percepția UE față de aspirațiile de aderare ale statelor candidate, în lipsa soluționării definitive a conflictelor de pe teritoriul lor, s-a schimbat.

O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după ce anterior și președintele Maia Sandu a menționat că Moldova se poate integra în UE și fără regiunea transnistreană.


Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

„Sigur, este de dorit ca până devenim membri ai Uniunii Europene să avem conflictul transnistrean soluționat. Faptul că Bruxelles-ul este deschis față de noi și față de țările candidate, în general, fără ca să pună foarte tranșant problema controlului întregului teritoriu, doar ne avantajează”, spune Serebrian.

Potrivit oficialului, anterior, mulți spuneau că Republica Moldova nu poate deveni membru al UE din cauza că nu-și controlează întregul teritoriu. Aceasta era abordarea mai veche a UE.

„Modelul cipriot în unele capitale era considerat un caz mai puțin fericit, care nu ar trebui repetat. Războiul din Ucraina a schimbat percepția țărilor europene față de statele Parteneriatului Estic și, în special, față de trio Republica Moldova-Ucraina- Georgia. Toate aceste țări se confruntă cu conflicte teritoriale nesoluționate, mai grave sau mai puțin deschise. În timpul vizitei sale la Chișinău, Josep Borrell a spus că nu există o interdependență între procesul de reintegrare și cel de integrare europeană”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Acesta menționează că până în 2030, autoritățile de la Chișinău își propun să aducă regiunea transnistreană în câmpul legal al Republicii Moldova, astfel încât și teritoriul din stânga Nistrului să fie pregătit pentru o eventuală aderare.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

„De exemplu, pe domeniul vamal, fiscal, poate pe domeniul bancar se reușește până în 2030 să se avanseze. Crearea unui spațiu vamal unic ar duce la soluționarea multor probleme economice. Ceea ce ne propunem este să aducem regiunea transnistreană în câmpul legal al Republicii Moldova. Avem o mare majoritate a întreprinderilor care s-au înregistrat la Agenția Servicii Publice, pentru că vrând-nevrând se conformează legislației. Vrem ca întreprinderile de pe malul stâng și de pe malul drept să beneficieze de condiții egale”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție, călători! Vama Mirnoe-Tabaki își sistează activitatea temporar

Atenție, călători! Vama Mirnoe-Tabaki își sistează activitatea temporar Poliția de frontieră informează că astăzi, 24 iulie 2024, în intervalul orar 09:00-15:00, la Punctul de Trecere...

Percheziții la mai multe școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat

Percheziții la mai multe școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat Percheziții CNA la mai multe școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat. Informația a...

Un fost poliţist a fost condamnat pentru rele tratamente

Un fost poliţist a fost condamnat pentru rele tratamente Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe o cauza...

Diana Șoșoacă lansează știri false despre moartea unui copil român în incidentele de la Leeds

Diana Șoșoacă lansează știri false despre moartea unui copil român în incidentele de la Leeds Europarlamentara Diana Iovanovici Șoșoacă a profitat de incidentele recente din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.