Oligarhii Rusiei nu au curaj să se opună lui Putin în privinţa invaziei din Ucraina

Publicat:

Președintele răspunde oricărei critici cu represalii, lăsând liderii de afaceri cu influența diminuată

În timp ce tancurile Rusiei au intrat în Ucraina săptămâna trecută, Vladimir Putin i-a adunat pe cei mai buni oameni de afaceri ai țării în Sala ornată a Ordinului Sfânta Ecaterina a Kremlinului pentru a discuta răspunsul lor la șocurile economice care vor urma, transmite Financial Times.

Președintele rus, așezat la aproximativ 20 de metri depărtare, într-o măsură vizibilă de distanțare socială, le-a spus că nu are „o altă opțiune” decât să invadeze Ucraina – și, dacă vor să-și păstreze afacerile, nici ei nu au ce să facă, potrivit persoanelor cu informaţii despre această întâlnire.


„A fost o întâlnire fără rost. Ideea principală a fost să se explice. Explicația a fost: „Am înțeles, dar nu am avut nicio altă cale de ieșire.’ Chiar așa crede el”, a spus unul dintre cei prezenţi.

UE a înghețat luni bunurile și a impus interdicții de călătorie pentru mai mult de o jumătate de duzină dintre cei mai importanți ologarhi ai Rusiei, într-o mișcare pe care oficialii au spus-o că are ca scop să oblige elita țării să-i ceară lui Putin să schimbe cursul.

Dar dinamica puterii a întâlnirii a făcut un mesaj mult mai dur către miliardarii strănşi laolaltă. El a avertizat că oricine ar evita să facă afaceri cu companii sancționate de Occident se va confrunta cu pedepse conform legii – ceea ce implică că oligarhii trebuie să ia o poziție – afirmând totodată că Rusia va ajuta companiile afectate de sancțiunile occidentale.

Lista cuprinzătoare a invitaților la întâlnire, la care participanții s-au așezat în ordine alfabetică, a arătat că orice formă de disidență a devenit o perspectivă îndepărtată, pe măsură ce puterea lui Putin devine aproape absolută, au spus apropiații unora dintre participanți.

Deși unii, cum ar fi bancherul Petr Aven și Vladimir Yevtushenkov, proprietarul conglomeratului Sistema, au fost printre primii care au făcut avere în turbulenții ani 1990 ai Rusiei, ei au fost depășiți numeric de șefii grupurilor bancare și energetice de stat care domină acum economia Rusiei — dintre care mulți au legături cu cercul interior al lui Putin.

Mikhail Fridman, partenerul de afaceri al lui Aven, a criticat războiul în termeni generali, dar le-a declarat marți reporterilor că nu vrea să-l atace direct pe Putin, deoarece „nu va avea niciun impact asupra deciziilor politice din Rusia”, punându-i în același timp în pericol pe angajații săi.

„Nimeni nu vrea cu adevărat să sufere. Dar mesajul este că va trebui să facem acest lucru”, a spus un bancher de stat senior. „A fi pe lista de sancțiuni din SUA a fost un simbol de statut al patriotismului. Dar acum este o cerință. Dacă nu ești în ea, este suspect.”

Întâlnirea a arătat cât de departe a ajuns Rusia – și Putin însuși – de la prima sa întâlnire cu oligarhii, la câteva luni după ce a preluat mandatul în 2000.

Apoi, liderul rus a oferit o înțelegere oamenilor de afaceri bogați: să păstreze câștigurile pe care le-au obținut din privatizarea bunurilor statului rus după prăbușirea Uniunii Sovietice, în schimbul promisiunii de fidelitate și de a rămâne în afara politicii dictată de Kremlin.

De atunci, Putin și-a impus voința în faţa oligarhilor, răspunzând oricărei critici cu represalii, lăsându-i cu o influență mult diminuată – iar pe unii dintre ei i-a trimis în închisoare, cum ar fi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, care a petrecut 10 ani în închisoare pentru evitarea taxelor și acuzații de fraudă care au fost în mare parte considerate de observatorii internaționali ca fiind motivate politic.

Unii care și-au construit averea înainte de venirea lui Putin la putere – precum Hodorkovski și bancherul Serghei Pugaciov – au părăsit țara. Alți câțiva oameni de afaceri mai recent apăruți au părăsit țara sau au fost arestați.

„Oligarhii deștepți înțeleg cum funcționează lucrurile aici, iar cei proști nu mai sunt oligarhi”, a spus un oficial înalt de la Kremlin. „Toți cei cărora nu le place este scos sin ecuaţie sau se află în închisoare.”

Bogăția Rusiei este chiar mai concentrată în mâinile câtorva oameni astăzi decât era atunci când Putin a preluat puterea.

Cei 500 de ruși cu o avere netă de peste 100 de milioane de dolari controlează 40% din averea totală a țării, potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group anul trecut. Asta înseamnă că superbogații Rusiei sunt de trei ori mai bogați decât omologii lor medii la nivel global.

Dar acele bogății uriașe nu aduc şi putere politică.

Și chiar dacă oligarhii Rusiei ar cere schimbări de la Putin, ei tot nu ar putea să-i schimbe părerea, a spus una dintre persoanele informate despre întâlnire.

„Imaginați-vă că merg să se plângă lui Putin”, a spus un diplomat dintr-o țară europeană în care mai mulți oligarhi ruși dețin active mari. „Ei spun: „Puteți vă rog să vă revizuiți politica? Am pierdut 4 miliarde de dolari din 5 miliarde de dolari. Putin îi va răspunde categoric: „Mai vrei să păstrezi 1 miliard de dolari?”

Persoane afectate de măsurile UE

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov este un miliardar rus care a fost cândva cel mai bogat om al țării. Un magnat al metalelor și tehnologiei, Usmanov, născut în Uzbekistan, controlează a doua cea mai mare rețea de telefonie din Rusia, MegaFon, și gigantul metalelor Metalloinvest, împreună cu alte afaceri prin USM Holdings. Usmanov a fost printre cei mai mari investitori ai Facebook la un moment dat și a deținut acţiuni în cea mai mare companie de internet din Rusia, Mail.ru, înainte de a vinde în 2021.

Mikhail Fridman

Mikhail Fridman a co-fondat Alfa Group, care deține cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa-Bank, cel mai mare lanț de supermarketuri X5 și operatorul de telefonie mobilă Veon. El conduce firma de capital privat LetterOne, pe care a înființat-o împreună cu parteneri la Londra în 2013, folosind 14 miliarde de dolari strânși din vânzarea unui pachet de acțiuni din grupul petrolier TNK-BP către Rosneft, pentru a investi în energie, telecomunicații și tehnologie. Fridman își împarte timpul între Moscova, unde ediția rusă a Forbes îi estimează averea la 15,5 miliarde de dolari, și Londra, unde a fost numit al 11-lea cel mai bogat om al Marii Britanii de către Sunday Times. A crescut la Lvov, în vestul Ucrainei.

Petr Aven

Petr Aven, partenerul lui Fridman, s-a alăturat Alfa după ce a servit ca ministru al comerțului al Rusiei la începutul anilor 1990 și a prezidat banca grupului. Își împarte timpul între Londra și Moscova. Aven a publicat mai multe cărți bazate pe interviuri cu colegi mari jucători din turbulenții ani 1990 ai Rusiei, inclusiv una despre regretatul oligarh Boris Berezovsky.

Alexei Mordashov

Alexei Mordashov, cel mai bogat om al Rusiei, deține Severstal, unul dintre cei mai importanți producători de oțel din Rusia. A trecut de la funcția de economist la întreprinderea de producție a Severstal la Cherepovets, în nordul Rusiei, până la a deveni acționar principal al companiei. Celelalte interese comerciale ale sale includ o cotă de 32% la operatorul de turism german Tui și deține jumătate din Tele2, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Stoltenberg: Este ‘extrem de important’ ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina

Stoltenberg: Este 'extrem de important' ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina Este "extrem de important" ca SUA să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul...

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din...

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a sosit în Marea Britanie pentru summitul Comunității...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.