X

Oligarhul ucrainean Viktor Pinciuk justifică plata din 2015 a 150.000 de dolari către fundația lui Donald Trump

Oligarhul ucrainean Viktor Pinciuk a respins joi că a acţionat ilegal atunci când a plătit 150.000 de dolari fundaţiei lui Donald Trump pentru o intervenţie a acestuia într-o conferinţă în 2015, plată care a atras atenţia procurorului special american Robert Mueller, informează AFP, potrivit agerpres.

Procurorul, care anchetează asupra presupusei ingerinţe ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016, are în vedere şi acest vărsământ de 150.000 de dolari făcut de fundaţia lui Viktor Pinciuk către cea a lui Donald Trump, potrivit publicaţiei The New York Times (NYT).

Citește și : Parlamentul European critică într-un proiect de raport situaţia statului de drept în Ungaria

Abordată de AFP, fundaţia lui Pinciuk a confirmat că a plătit această sumă “la cererea” fundaţiei lui Trump pentru intervenţia sa online, cu o durată de 20 de minute, la conferinţa Yalta European Strategy (YES). Această conferinţă a fost organizată la Kiev în septembrie 2015 şi avea ca misiune “promovarea unei apropieri între Ucraina şi Occident”.

“Invitarea unor lideri internaţionali în Ucraina pentru a conecta ţara cu Europa şi lumea este o activitate centrală a YES”, a declarat purtătoarea de cuvânt a fundaţiei, Natalia Vovk, pentru AFP. “Fundaţia nu a fost contactată de reprezentanţi ai domnului Mueller”, a precizat ea.

În timpul intervenţiei sale prin legătură video la această conferinţă din Ucraina, intervenţie trecută la acea vreme neobservată la scară largă, Trump l-a criticat pe Barack Obama, pe atunci preşedinte al SUA, în special pentru politica acestuia faţă de Ucraina şi Rusia.

Preşedintele american a criticat pe Twitter articolul din NYT. “Comentatorul politic Doug Schoen şi nu un om de afaceri ucrainean m-a rugat să susţin un scurt discurs prin telefon (Skype), animat de Doug în Ucraina”, a afirmat Trump.

Invitaţia adresată lui Trump a fost într-adevăr transmisă prin Schoen, a confirmat Natalia Vovk. Analistul politic a fost o perioadă consultant al acestei fundaţii, potrivit mass-media.

Citește și : OIAC se va reuni luni pentru a discuta cu privire la presupusa folosire a armelor chimice în Siria

Această conferinţă invită în fiecare an personalităţi, precum fostul preşedinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair sau preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier.

Pinciuk, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina potrivit Forbes, a oferit de exemplu 13 milioane de dolari fundaţiei lui Clinton începând din 2006, potrivit NYT.

Trump l-a atacat în mod repetat pe procurorul special Robert Mueller şi miercuri a pus pe seama lui răcirea relaţiilor dintre Washington şi Moscova. Potrivit ediţiei de marţi a cotidianului NYT, Trump a încercat să-l concedieze pe Mueller în decembrie.

Tags: Donald TrumpNYTRobert MuellerucrainaViktor Pinciuk
Categorii: Diaspora