X

Olimpicii jamaicani își primesc reatroactiv medaliile meritate la Jocurile Olimpice

Olimpicii jamaicani își primesc reatroactiv medaliile meritate la Jocurile Olimpice

Comitetul Olimpic Internațional (CIO), împreună cu Asociația Olimpică a Jamaicăi (JOA), va oferi o experiență emoționantă foștilor sportivi jamaicani, la Jocurile Olimpice de la Paris. Aceștia își vor primi medaliile în cadrul unei ceremonii în Parcul Campionilor, lângă Turnul Eiffel, pe 9 august.

Beverley McDonald va primi medalia de bronz pentru proba feminină de 200 de metri la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în urma descalificării americancei Marion Jones într-o probă în care națiunea caraibiană a terminat pe locul trei la numărul de medalii, dar doar a 26-a în clasamentul general, deoarece nu a reușit să câștige o medalie olimpică de aur (șase de argint și trei de bronz), potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Chelsea Hammond Ross va lua medalia de bronz la săritura în lungime feminină de la Beijing 2008, după ce rusoaica Tatyana Lebedeva a fost descalificată. Jamaica a strălucit acolo, unde Usain Bolt a cucerit aurul la 100 m și 200 m, dar a pierdut o a treia medalie în ștafeta de 4×100 m din cauza testului pozitiv al lui Nesta Carter.

Melaine Walker (400m garduri), Shelly-Ann Fraser (100m) și Veronica Campbell (200m) au câștigat și ele aurul, dar au pierdut titlul la 4x100m când echipa nu a reușit să termine cursa, deși era favorită.

Kaliese Spencer va primi și ea medalia de bronz în proba feminină de 400 garduri la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, după ce rusoaica Natalya Antyukh a fost descalificată. În urmă cu 12 ani, pe Stadionul Olimpic din Stratford, națiunea caraibiană a terminat pe locul al doilea la atletism cu 13 medalii și patru de aur (Usain Bolt la 100 m, 200 m și 4×100 m cu Michael Frater, Yohan Blake, Kemar Bailey-Cole și Carter) și Shelly-Ann Fraser-Pryce la 100 m.

Comentând redistribuirea medaliilor, președintele Asociației Olimpice din Jamaica (JOA), Christopher Samuda, a declarat, citat de insidethegames: “Rezonez cu olimpicii noștri în timp ce împărtășim acest moment din istorie, în timp ce reflectăm la călătoria lor glorioasă spre vârful sportului olimpic, pe care au realizat-o prin efort și sacrificiu. De asemenea, mă alătur jamaicanilor și comunității globale în celebrarea realizărilor lor.”

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Prin eforturile JOA, cei care nu au avut dreptul să își primească medaliile la Jocurile respective „vor avea acel spațiu, acel reflector iluminator în fața unui public global, pentru a trăi emoția din inimile lor, pentru a zâmbi cu exaltare și cu mai mult decât un sentiment de dreptate și recompensă, și pentru a avea acele medalii râvnite puse în jurul gâtului în semn de triumf”, a adăugat el.

Tags: CIOJocurile olimpiceparisTurnul Eiffel
Diverse