Oliver Varhelyi: R.Moldova va fi acceptată în zona unică de plăți europene cel mai probabil la începutul anului viitor

Publicat:

Oliver Varhelyi: R.Moldova va fi acceptată în zona unică de plăți europene cel mai probabil la începutul anului viitor

Republica Moldova va fi acceptată în zona unică de plăți europene cel mai probabil la începutul anului viitor, a declarat comisarul european pe extindere Oliver Varhelyi, într-un interviu pentru Moldova 1. În același timp, tarifele naționale ale operatorilor de telefonie mobilă ar putea fi valabile atunci când călătorim în țările Uniunii. Asta înseamnă că taxele de roaming vor fi eliminate, dar pentru asta sunt necesare amendamente la legile comunicațiilor.

Statistica oficială arată că moldovenii au primit anul trecut de peste hotare bani în valoare de peste un miliard și jumătate de dolari, dar transferurile bancare în euro constituie 80 la sută. În același timp, comerțul bilateral cu Uniunea Europeană a ajuns în 2023 la aproape șapte miliarde de euro. Banca Națională a solicitat aderarea la zona unică de plăți în euro acum jumătate de an, potrivit moldova1.md.


Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

„Sperăm se facem asta la începutul anului viitor. În așa fel vom reduce semnificativ costurile transferurilor de bani între Uniunea Europeană și Republica Moldova, pentru afaceri și pentru cetățeni. Și există multe alte domenii unde am putea merge înainte și extinde beneficiile pentru Republica Moldova. Deci ne mișcăm în paralel cu negocierile de aderare”, a declarat comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.

În ianuarie, au intrat în vigoare tarifele reduse la roaming pentru Republica Moldova, dar în uniune, tarifele naționale funcționează pe teritoriul tuturor țărilor membre indiferent de operator.

„Vrem să extindem asta pentru Republica Moldova. Acum parlamentul moldovean va trebui să amendeze legile telecomunicațiilor. Odată realizat acest lucru, putem începe procesul de a include aici Republica Moldova, în așa fel ca să putem reduce semnificativ costurile pentru moldovenii care utilizează roamingul”, a mai declarat oficialul european.

Oliver Varhelyi a mai anunțat că a fost revizuit bugetul pentru țările candidate până în 2027, Comisia Europeană ar trebui să publice propunerea pentru Republica Moldova în următoarele două luni.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. În ce condiții îi poate...

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele hotărâri CSM

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele hotărâri CSM Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea a două modificări efectuate de Parlament, în 2022, la legea cu privire...

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a sosit în Marea Britanie pentru summitul Comunității...

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întâmpinată de premierul britanic, Keir Starmer, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.