Omagii de Ziua Națională a Culturii și 174 de ani de la nașterea lui Eminescu

Publicat:

Omagii de Ziua Națională a Culturii și 174 de ani de la nașterea lui Eminescu

De Ziua Națională a Culturii și la cei 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu este sărbătorit nu doar tot ce este autentic în cultura națională, ci și faptul că prin cultivarea și protejarea autenticității noastre culturale putem să contribuim la îmbogățirea patrimoniului întregii umanități.

A declarat scriitorul Ivan Pilchin, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova în cadrului unui eveniment cultural organizat la bustul poetului Mihai Eminescu de pe aleea clasicilor, transmite IPN.


Citeşte şi: Un medic controversat trage semnalul de alarmă: ‘Vaccinul anti-Covid creşte numărul de cancere!’ – Stiripesurse.md

Primii pe Aleea Clasicilor au venit să depună flori la bustul lui Mihai Eminescu reprezentanții Ministerului Culturii, în frunte cu ministrul Sergiu Prodan.

„Este o zi specială, azi la noi în țară, ziua când s-a născut marele poet Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Astăzi celebrăm cultura noastră, una prin definiție românească, dar și îmbogățită prin culturile altor etnii. Este ziua în care îi onorăm pe cei dedicați culturii, fie creatori, fie promotori ai valorilor artistice”, a menționat ministrul.

Omagii de Ziua Națională a Culturii și 174 de ani de la nașterea lui Eminescu

Ovidiu Viorel Năftănăilă, prim-colaborator la Ambasada României în Republica Moldova, a declarat că ziua de 15 ianuarie, când este marcată Ziua Națională a Culturii și ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, este una cu semnificație simbolică deosebită pentru cultura română.

„Este sărbătorită în același timp pe ambele maluri ale Prutului. Este o zi în care privim cu mândrie spre trecutul care a adus în proiecția universalității o mulțime de personalități culturale. În același timp este o zi în care trebuie să privim cu încredere în viitor. 2024 este un an în care, sperăm noi, artiștii, creatorii se vor reconecta cu publicul. În același timp, este un an în care trăim într-o nouă paradigmă – Republica Moldova deschide capitolul de negocieri cu Uniunea Europeană. Republica Moldova este prin cultură, prin valorile asimilate, prin limbă parte a UE și România va fi întotdeauna alături ca să sprijine Republica Moldova pe această traiectorie”, a notat oficialul român.

Să depună flori a venit și fosta ministră a culturii Monica Babuc, în prezent directoare a Institutului Cultural Român de la Chișinău.

„Mihai Eminescu este o figură emblematică pentru cultura românească, pentru că a revoluționalizat limba română. Modul în care s-a scris și s-a publicat până la Mihai Eminescu este total diferit de ceea ce s-a întâmplat după apariția acestui mare poet, acestui geniu al culturii române. Limba română pe care o vorbim astăzi i-o datorăm lui”, a mai spus Monica Babuc.

Conducerea Primăriei Chișinău a depus inițial flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din Scuarul „Mihai Eminescu”, iar apoi și la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. De asemenea, a fost organizat un recital poetic cu creații eminesciene. Viceprimarul capitalei, Irina Gutnic, a declarat că Ziua Culturii este marcată diferit în toate țările lumii.

Omagii de Ziua Națională a Culturii și 174 de ani de la nașterea lui Eminescu

„În Republica Moldova această zi este sărbătorită odată cu ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, care s-a născut pe 15 ianuarie 1850. Astăzi, la cei 174 de ani, ne-am întâlnit aici să aducem un omagiu luceafărului literaturii române”, a menționat Irina Gutnic.

„Prin literatura noastră, prin muzica noastră, cinematografia, arta plastică, teatrul sau dansul putem să ne definim identitatea și sensibilitatea noastră, să comunicăm cu alte culturi, să ne conectăm și circuitul ideilor și la idealurile umaniste ale lumii aflate în permanentă transformare”, a declarat scriitorul Ivan Pilchin, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Ziua Națională a Culturii a fost instituită în aprilie 2012 și are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.