Omagiu naţional în Franța pentru profesorul decapitat de un musulman

Publicat:

Francezii îl omagiază miercuri pe profesorul de istorie Samuel Paty, decapitat vinerea trecută de un refugiat de origine cecenă, pentru că prezentase într-o lecţie despre libertatea de exprimare caricaturi cu profetul Mahomed, relatează AFP, potrivit agerpres.  

La ora 17.30 GMT, preşedintele Emmanuel Macron va prezida o ceremonie naţională în curtea universităţii Sorbona din Paris, simbol al învăţământului. Sunt invitaţi 400 de oameni, printre care aproximativ 100 de elevi din regiunea pariziană.


Citește și : Luare de ostatici într-o bancă din Georgia (VIDEO)

Şeful statului îi va acorda postum lui Paty Legiunea de Onoare, în prezenţa familiei acestuia.

După sosirea sicriului, orchestra Gărzii Republicane va interpreta o piesă muzicală, iar elevii şi profesorii prezenţi vor citi două texte. Va urma un scurt discurs al lui Macron şi un minut de reculegere.

Procurorul naţional antiterorism Jean-Francois Ricard urma să dea în cursul după-amiezii informaţii despre progresul anchetei care urmează să stabilească dacă ucigaşul a avut complici. Până acum au fost prezentaţi unei instanţe şapte suspecţi.

Autorul crimei care a provocat un val de indignare în Franţa este Abdoullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani, născut în Rusia, de origine cecenă, stabilit în Franţa de 12 ani ca refugiat, împreună cu familia; el a fost ucis de poliţiştii cu care s-a confruntat după atentat.

Citește și : Franţa INTERZICE un grup islamist

Unul din suspecţi este tatăl unui elev, care a difuzat online materiale video în care face apel la răzbunare populară împotriva lui Paty. Vor fi aduşi în faţa unui judecător şi militantul islamist Abdelhakim Sefrioui, care se alăturase chemărilor la mobilizare, doi minori care se pare că au fost plătiţi de Anzorov pentru informaţii despre viitoarea sa victimă şi trei prieteni ai criminalului.

În paralel, autorităţile franceze continuă o ofensivă generală împotriva persoanelor şi structurilor suspectate de legături cu islamismul radical. Marţi seara, Macron a dat asigurări că aceste acţiuni se vor intensifica şi a promis că nu vor urma ‘noi declaraţii’, ci ‘fapte’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.