X

Oman îşi deschide porturi şi aeroporturi pentru armata americană

Oman a semnat cu Statele Unite ale Americii un acord în virtutea căruia această ţară din Golf acordă navelor şi avioanelor militare americane acces la unele porturi şi aeroporturi ale sale, a relatat duminică agenţia de presă locală ONA, citată de France Presse, potrivit agrepres.

Un ‘acord-cadru’ a fost semnat duminică de către ministerele apărării din cele două ţări pentru ”a consolida relaţiile militare dintre Oman şi SUA”, a indicat sursa citată.

Citeşte şi: Netanyahu îşi scurtează vizita în SUA după ce Israelul a fost lovit de rachetele palestinienilor – VIDEO 

Acordul, conform ONA, ‘va permite forţelor americane să profite de infrastructurile puse la dispoziţie în unele porturi şi aeroporturi ale sultanatului pe durata vizitei navelor şi avioanelor americane, în special în portul portul Duqm’.

Portul Duqm este situat în Marea Arabiei, la aproximativ 500 km de strâmtoarea strategică Ormuz, care controlează Golful şi pe unde tranzitează circa 30% din petrolul mondial pe cale maritimă.

Citește și : Concluziile anchetei speciale: Donald Trump „nu a conspirat” cu Rusia pentru a influenţa alegerile

Golful este o zonă maritimă aflată în centrul unor puternice tensiuni geopolitice, în special între Iran şi SUA, care menţin o puternică prezenţă militară acolo, notează agenţia franceză de presă. 

Tags: IranMarea ArabieiOmanportul Duqmstrâmtoarea OrmuzSUA
Categorii: Sinteze