X

Ombudsmanul UE: Activitatea operaţională a Frontex trebuie să fie mai transparentă

Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) trebuie să-şi sporească transparenţa planurilor sale operaţionale şi să efectueze proceduri de screening asupra migranţilor mai riguroase, în special în cazul minorilor, indică un raport publicat miercuri de Ombudsmanul Uniunii Europene, Emily O’Reilly, transmite Reuters, potrivit agerpres.

De la apariţia crizei din 2015 privind migranţii, Frontex şi-a extins responsabilităţile, de la o agenţie de coordonare şi sprijin la controlul operaţional la frontiere, cu un buget anual care ar urma să ajungă la 900 de milioane de euro în 2027.

Citeşte şi: Începe NEBUNIA! O canadiană devine prima pacientă din lume diagnosticată cu ‘schimbări climatice’ – Black News

”Frontex ar trebui să aibă o abordare mai proactivă faţă de transparenţă. Aceasta include rezumate ale planurilor operaţionale şi ale părţilor din ghidurile aferente planurilor operaţionale”, a afirmat Ombudsmanul european, Emily O’Reilly, în raport.

Documentul adaugă că Frontex trebuie să publice ”regulile sale cu privire la modul în care directorul executiv ia deciziile de a suspenda, a încheia sau a retrage finanţarea activităţilor Frontex în cazul cărora există îngrijorări legate de drepturile fundamentale”.

Frontex şi-a suspendat misiunea din Ungaria în 2021 după ce o decizie a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) a exprimat temeri legate de abuzuri contra drepturilor omului, fapte comise de un poliţist de frontieră ungar.

De asemenea, menţionează raportul citat, Frontex trebuie să furnizeze mai multe detalii despre ”modul de înregistrare a minorilor şi documentare a răspunsurilor la întrebări în timpul procedurii de screening” şi să garanteze că un expert cultural este prezent în timpul evaluării migranţilor.

Frontex, ce are sediul la Varşovia, a fost înfiinţată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE şi ţările asociate spaţiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spaţiului de liberă circulaţie al UE. În calitate de agenţie a Uniunii Europene, Frontex este finanţată din bugetul UE, precum şi din contribuţiile ţărilor asociate spaţiului Schengen.

În 2016, agenţia s-a extins, devenind Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, iar rolul său s-a lărgit de la controlul migraţiei la gestionarea frontierelor, ceea ce i-a conferit responsabilităţi tot mai mari în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii transfrontaliere. În prezent, Frontex este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii pe care este construit spaţiul de libertate, securitate şi justiţie al Uniunii Europene.

Citeşte şi: Germania sare de 100.000 de infectări zilnice pentru prima dată de la începutul pandemiei – Black News

De asemenea, în domeniul său de activitate au fost incluse în mod oficial activităţile de căutare şi salvare, pe care agenţia le desfăşoară ori de câte ori apar astfel de situaţii în contextul supravegherii frontierelor maritime.

Frontex este o agenţie operaţională care desfăşoară pe tot cuprinsul Uniunii Europene, în orice moment, peste 1.500 de ofiţeri din statele membre. Pentru a-şi creşte capacitatea de urmărire a situaţiilor noi cu evoluţie rapidă, centrul de situaţie al Frontex, cu atribuţii de monitorizare a frontierelor externe, operează 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Tags: Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de CoastăEmily O'ReillyFrontexOmbudsmanul
Categorii: Diaspora