X

Omenirea a epuizat deja resursele planetei pentru anul 2018

Omenirea va epuiza la data de 1 august toate resursele pe care natura poate să le reînnoiască într-un an şi va trăi “pe datorie” timp ce cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, ai cărui specialişti afirmă că acest moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an, informează AFP, potrivit agerpres.

1 august este “data la care noi vom fi utilizat mai mulţi copaci, apă, soluri fertile şi peşti decât poate să ne ofere Terra într-un an pentru a ne hrăni, a ne adăposti şi a ne deplasa şi vom fi emis mai mult carbon decât pot oceanele şi pădurile să absoarbă”, a explicat Valerie Gramond de la WWF, partener al Global Footprint Network.

Citeşte şi: Trump s-a răzgândit în privinţa Chinei şi măreşte taxa pe importuri

“Astăzi, am avea nevoie de echivalentul a 1,7 Terra pentru a ne acoperi nevoile”, au subliniat experţii de la WWF într-un comunicat.

Această dată este cea mai precoce înregistrată de când a început să fie calculată “Ziua Depăşirii”, la începutul anilor 1970, când data aleasă a fost 29 decembrie. În 2017, Ziua Depăşirii a fost 3 august.

Această devansare “s-a accelerat din cauza supraconsumului şi a risipei”, a explicat Valerie Gramond, care reaminteşte că pe plan mondial aproximativ o treime din totalul alimentelor ajung să fie aruncate la pubelă. “Destabilizăm capacitatea planetei de a se regenera”, a adăugat aceeaşi specialistă.

Situaţia diferă foarte mult de la o ţară la alta. “Avem responsabilităţi diferite: ţările mici, cu populaţii mici, precum Qatar şi Luxemburg, au o amprentă ecologică foarte puternică”, a subliniat Pierre Cannet, cercetător la WWF. Dacă toată omenirea ar trăi ca acele ţări, “Ziua Depăşirii” s-ar produce încă din a doua lună a anului, între 9 şi 19 februarie. În sens invers, într-o ţară precum Vietnam, data reţinută pentru “Ziua Depăşirii” ar fi 21 decembrie.

Citeşte şi: Un avion cu 100 de oameni la bord S-A PRĂBUŞIT în Mexic – VIDEO

“Trebuie să trecem de la semnalul de alarmă la acţiune”, estimează Pierre Cannet, care se declară îngrijorat de reluarea ritmului de creştere a emisiilor de CO2 la nivel mondial în 2017 după trei ani de stabilizare.

Pe site-ul dedicat “Zilei Depăşirii” sunt prezentate diverse soluţii pentru inversarea acestei tendinţe: revizuirea modului în care sunt gândite oraşele, dezvoltarea şi privilegierea energiilor verzi, lupta împotriva risipei alimentare şi a supraconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Fiecare persoană poate să îşi calculeze propria amprentă ecologică pe site-ul http://www.footprintcalculator.org/.

Tags: Global Footprint NetworkpamantresurseTerra
Categorii: DiasporaSinteze