OMM amenință că schimbările climatice ameninţă producţia de energie la nivel global

Publicat:

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat într-un raport publicat marţi că schimbările climatice ameninţă producţia de energie la nivel global, informează DPA, potrivit agerpres.   

Valurile de căldură şi episoadele de secetă scad nivelul cursurilor de apă, cauzând probleme pentru hidrocentrale şi pentru răcirea centralelor nucleare, au precizat reprezentanţii OMM, marţi, la Geneva. La rândul lor, furtunile şi alte evenimente meteorologice extreme avariază infrastructurile în numeroase zone.


Citește și : Airbus şi Air France compar în justiţie în legătură cu tragedia cursei Rio-Paris din 2009

OMM este o agenţie specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, având mandatul de a monitoriza la nivel global chestiunile care ţin de vreme, climă şi resursele de apă.

Raportul anual al OMM privind starea serviciilor climatice afirmă că sectorul energetic este responsabil pentru trei sferturi din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse de oameni şi care alimentează schimbările climatice. De aceea, este esenţial ca producţia de energie să fie radical schimbată.

Însă guvernele lumii fac prea puţin pentru atingerea acestui obiectiv, a declarat Petteri Taalas, secretarul-general al OMM. Omenirea nu va putea să limiteze încălzirea globală cu 1,5 grade Celsius, aşa cum şi-a propus prin Acordul de la Paris, dacă producţia de electricitate din surse “curate” nu se va dubla în următorii opt ani.

În prezent, 15% din centralele nucleare din lume se află în regiuni în care apa începe să devină o resursă rară. Acest procent ar putea să crească până la 25% în următorii 20 de ani. În plus, 33% din termocentralele care necesită apă pentru sistemele lor de răcire, precum şi 11% din capacitatea hidroelectrică, sunt localizate în zone în care se manifestă un stres hidrologic.

Citește și : Antonio Guterres cere desfăşurarea unei forţe armate internaţionale în Haiti

 

Aproximativ un sfert din actualele baraje hidroelectrice şi aproape un sfert din proiectele de hidrocentrale se află pe râuri ce prezintă riscuri medii şi mari de a se confrunta cu penurii de apă.

Comunitatea globală îşi propune în prezent să producă doar atâtea emisii de dioxid de carbon câte pot fi compensate, pentru a atinge astfel neutralitatea emisiilor de carbon până în anul 2050.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.